Du behöver

  • morötter
  • 5 st pärllökar
  • 0.5 st blomkålshuvud
  • 3 st stjälkar selleri
  • 1 st röd paprika
  • 1 st grön paprika

Saltlag

1 l vatten
1 dl salt

Ättikslag

2 dl ättiksprit
4 dl strösocker
3 dl vatten
1 tsk hel kryddpeppar
3 st kryddnejlikor
1 tsk hel vitpeppar
lagerblad

Gör så här

1

Skala och skär morötter i skivor. Förväll lökarna i kokande vatten 2 minuter. Spola av dem i kallt vatten och skala dem. Ansa blomkålen och dela i små buketter. Skär sellerin i skivor. Dela, kärna ur och skär paprikorna i skivor.

2

Förväll morötter, lök och blomkål 5 minuter i kokande lättsaltat vatten. Spola snabbt av dem i kallt vatten och låt de rinna av.

3

Blanda vatten och salt i en bunke och rör tills det löst sig. Lägg ner alla grönsakerna i saltlagen och ställ i kylen över natten – 1 dygn. Lägg grönsakerna i en glasburk.

4

Låt grönsakerna rinna av i ett durkslag. Koka upp ättiksprit, socker, vatten och kryddor i en rostfri kastrull. Häll den heta lagen över grönsakerna och förslut med ett lock. Ställ i kylen när burken svalnat. Efter ca 3 veckor är den klar.