Du behöver
- morötter
- 5 st pärllökar
- 0.5 st blomkålshuvud
- 3 st stjälkar selleri
- 1 st röd paprika
- 1 st grön paprika
Saltlag
1 l vatten
1 dl salt
Ättikslag
2 dl ättiksprit
4 dl strösocker
3 dl vatten
1 tsk hel kryddpeppar
3 st kryddnejlikor
1 tsk hel vitpeppar
lagerblad
Gör så här
Skala och skär morötter i skivor. Förväll lökarna i kokande vatten 2 minuter. Spola av dem i kallt vatten och skala dem. Ansa blomkålen och dela i små buketter. Skär sellerin i skivor. Dela, kärna ur och skär paprikorna i skivor.
Förväll morötter, lök och blomkål 5 minuter i kokande lättsaltat vatten. Spola snabbt av dem i kallt vatten och låt de rinna av.
Blanda vatten och salt i en bunke och rör tills det löst sig. Lägg ner alla grönsakerna i saltlagen och ställ i kylen över natten – 1 dygn. Lägg grönsakerna i en glasburk.
Låt grönsakerna rinna av i ett durkslag. Koka upp ättiksprit, socker, vatten och kryddor i en rostfri kastrull. Häll den heta lagen över grönsakerna och förslut med ett lock. Ställ i kylen när burken svalnat. Efter ca 3 veckor är den klar.