Du behöver

  • 250 g tärnat rökt sidfläsk
  • hackad gul lök
  • 2 msk mortlad hel kryddpeppar
  • 1 kg potatis
  • En halv pressad potatis
  • ägg
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk salt

Servera med:

rårörda lingon
smält smör
grädde

Gör så här

1

Stek fläsket knaprigt i en het stekpanna och häll ner i en sil att rinna av. Stek löken i samma panna tills den mjuknat och häll tillbaka fläsket. Smaka av med kryddpeppar och blanda ordentligt. Ställ åt sidan att svalna något.

2

Skala och riv potatisen fint. Lägg den i ett durkslag och pressa ur vätskan. Lägg sedan potatisen i en torr kökshandduk och krama ur ytterligare vätska. Blanda den kokta, pressade, kalla potatisen med den rivna, samt med ägg, potatismjöl och salt. Blanda ihop till en deg. Ta mer mjöl om degen är för lös.

3

Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Forma degen platt i mjöliga händer och lägg i fyllning, krama sedan ihop till en boll. Låt ligga på mjöligt bord. Lägg ner kroppkakorna en och en i kastrullen. Låt de sjuda i cirka 50 minuter. Servera genast med smält smör eller kall grädde och rårörda lingon.