Du behöver
- 800 g oxfilé
- 1 msk flingsalt
- 1 tsk nymalen svartpeppar
- 2 msk smör
- schalottenlökar
Madeirasås
1 msk smör
2 dl söt madeira
2 dl vatten
2 msk koncentrerad oxfond
0.5 tsk kinesisk soja
1 msk maizena
50 g smör
Tillbehör
600 g sötpotatis
2 msk olivolja
1 tsk salt
300 g svartkål
olivolja
salt
Gör så här
Fräs löken till såsen mjuk i smör. Häll på madeira, vatten, fond och soja. Låt sjuda cirka 15 minuter. Mixa såsen slät med stavmixer. Red av såsen med maizena utrörd i lite kallt vatten. Ta från värmen och låt stå till serveringen.
Skär sötpotatisen i stora kuber (4×4 cm). Hetta upp olja i en stekpanna och stek till fin yta runt om. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Låt stå till serveringen.
Krydda köttet med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör. Lägg över köttet i en ugnsform. Hit kan du förbereda köttet.
Sätt en stektermometer i köttet och stek mitt i ugnen till en innertemperatur på 55°, 30–40 minuter i 150 grader. Låt vila på skärbrädan cirka 8 minuter så stiger temperaturen några grader samtidigt som köttsaften bevaras i köttet. Skär köttet i tjocka skivor.
Salta sötpotatisen och rosta i ugnen samtidigt som köttet tills den är mjuk, cirka 15 minuter. Värm såsen och vispa ner smöret strax innan servering. Hetta upp en stekpanna och stek svartkålen hastigt i olja. Salta. Servera på uppläggningsfat eller på tallrikar.