Du behöver
- 25 g smör
- 5 dl mjölk
- 25 g jäst
- 0.5 dl flytande honung
- 2 tsk salt
- 3 dl rågmjöl
- 8 dl vetemjöl special
Ugn: 200º
Gör så här
1
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll i en bunke och rör ut jästen i degspadet. Tillsätt honung, salt och mjöl. Arbeta degen för hand i 10 minuter eller i degblandare cirka 5 minuter, degen blir ganska kladdig. Täck bunken och låt jäsa 30 minuter.
2
Klä en liten långpanna, cirka 20×30 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut degen med blöta händerna i formen. Skåra rutor med en mjölad kniv och strö över lite vetekli eller havregryn. Låt jäsa 30 minuter till.
3
Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Ta brödet ur formen och låt svalna på galler under bakduk.
Toppa med: vetekli eller smulat havregryn!