8 bitar
Du behöver
Botten
50 g rumsvarmt smör
1 ½ dl ljust muscovadosocker
3 äggulor
2 msk mörk sirap
¾ dl kallt starkt kaffe
1 ¾ dl vetemjöl
3 msk kakao
1 ½ tsk vaniljpulver
1 ½ tsk bakpulver
2 krm salt
smör och ströbröd
Maräng
75 g mörk choklad
3 äggvitor
1 ½ strösocker
1 krm ättikssprit
1 msk majsstärkelse
Gör så här
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Vispa smör och socker poröst. Vispa i en äggula i taget. Vispa i sirap och kaffe.
Blanda mjöl, kakao, vaniljpulver, bakpulver och salt. Tillsätt blandningen och vispa till en jämn smet.
Bred ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter i 175 grader. Kakan ska bli genombakad i kanten, cirka 2 centimeter, men kladdig i mitten.
Ta ut kakan och låt vila i rumstemperatur, 10-15 minuter.
Maräng: Smält chokladen över vattenbad eller i mikron.
Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under vispning. Vispa till en fast och blank marängsmet. Vänd ner ättikssprit och majsstärkelse.
Ringla den smälta chokladen i marängsmeten och blanda försiktigt. Bred marängsmeten över kakan.
Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter. Låt kakan kallna.