Du behöver
Kaka:
175 g rumsvarmt smör
2.5 dl strösocker
2 st ägg
2.5 dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2.5 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
450 g rabarber
Toscasmet
100 g smör
100 g mandelspån
1.5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk standardmjölk
1.5 msk vaniljsocker
Garnering: kryddgrönt eller små fläderblommor
Ugn: 175 º
Gör så här
Rör matfett och socker ljust och pösigt. Tillsätt äggen ett i taget och rör mellan varje ägg. Vänd ner gräddfilen.
Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Rör om igen.
Bred ut smeten i en smord och bröad form med avtagbar kant ca 24 cm i diameter, kläm gärna ett smort bakplåtspapper i formens bottnen.
Skölj och ansa rabarbern och dela den i ca 2–3 cm långa bitar. Tryck ner rabarberbitarna tätt, tätt i smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter, täck med folie om kakan får för mycket färg. Känn med sticka.
Koka under tiden samman tosca smeten genom att blanda samman samtliga ingredienser i en kastrull utom vaniljsocker. Låt allt sjuda samman under omrörning.
Tag av kastrullen från värmen och vänd ner vaniljsockret. Bred ut tosca smeten på den gräddade kakan och grädda ytterligare i 15 minuter. Tag ut från ugnen.
Servera med vaniljsås eller vispad grädde.