Du behöver
- 4 st små päron
- 2 msk strösocker
- 75 g smör
- 50 g pekannötter
- 250 g färsk smördeg
Servera med vaniljglass eller grädde
Gör så här
Skala päronen, dela och ta bort kärnhusen. Låt sockret smälta på medelvärme i en mindre, ugnstålig stekpanna, utan att röra om, tills det är gyllene. Klicka ut smöret i små tärningar på sockret och värm tills smöret smält. Lyft pannan från värmen. Häll i nötterna så de är jämnt fördelade i pannan och lägg dit päronhalvorna med snittytan uppåt.
Skär smördegen rund, lite större än stekpannan. Lägg degen ovanpå päronen och tryck ner degen utefter kanten runt päronen med en sked eller liknande. Grädda gyllene mitt i ugnen ca 20 minuter.
Ta ur ugnen och låt vila 2–3 minuter. Lägg ett fat ovanpå kakan och vänd runt så att kakan hamnar upp och ner med päronen uppåt. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.