Du behöver
- 25 g jäst
- 6 dl rumsvarmt vatten
- 3 msk olivolja
- 2 tsk salt
- 3.5 dl vetemjöl
- 8 dl vetemjöl special
- 2 msk olivolja
Topping
2 st morötter
1 st gulbeta
1 st rödbeta
2 st kvistar rosmarin
0.5 dl olivolja
5 st kvistar timjan
0.5 msk flingsalt
Gör så här
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt lite av vattnet och rör ut jästen. Tillsätt resterande mängd vatten, olja och salt. Rör ner mjölet lite i taget. Arbeta samman degen i bunken, du ska få en slät och fin deg som är ganska lös.
Placera ett bakplåtspapper i en form, ca 30×20 cm, och ringla i oljan. Häll ner degen i formen och tryck ut den med lite olja på händerna. Låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 1 timme.
Ugn: 150°/200°
Skala och hyvla tunna skivor av morötterna och betorna med manolin eller potatisskalare.
Gör små gropar i degen med fingrarna och fördela grönsakerna ovanpå. Ringla över oljan och toppa med timjan och flingsalt.
Grädda strax under ugnens mitt i ca 45 minuter. Vill du ge brödet mer färg kan du höja gradantalet något de sista 5 minuterna.