Focaccia med rotfrukter

Perfekt bjudbröd ? stort, saftigt och matigt.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 6 dl rumsvarmt vatten
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 8 dl vetemjöl special
  • 2 msk olivolja

Topping

2 st morötter
1 st gulbeta
1 st rödbeta
2 st kvistar rosmarin
0.5 dl olivolja
5 st kvistar timjan
0.5 msk flingsalt

Gör så här

1

Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt lite av vattnet och rör ut jästen. Tillsätt resterande mängd vatten, olja och salt. Rör ner mjölet lite i taget. Arbeta samman degen i bunken, du ska få en slät och fin deg som är ganska lös.

2

Placera ett bakplåtspapper i en form, ca 30×20 cm, och ringla i oljan. Häll ner degen i formen och tryck ut den med lite olja på händerna. Låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 1 timme.

Ugn: 150°/200°

3

Skala och hyvla tunna skivor av morötterna och betorna med manolin eller potatisskalare.

4

Gör små gropar i degen med fingrarna och fördela grönsakerna ovanpå. Ringla över oljan och toppa med timjan och flingsalt.

5

Grädda strax under ugnens mitt i ca 45 minuter. Vill du ge brödet mer färg kan du höja gradantalet något de sista 5 minuterna.

Scroll to Top