Du behöver
- 25 g jäst
- 3 dl mjölk
- 1 st ägg
- 2 msk socker
- 0.5 tsk malen kardemumma eller vaniljsocker
- 1 tsk salt
- 600 g vetemjöl
- 50 g smör
- olja till bunken
Ugn: 200°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°, häll den över jästen och rör om tills allt löst sig.
2
Vispa ner ägget och tillsätt socker, kardemumma och salt. Rör i hälften av mjölet. Tillsätt smöret och resten av mjölet. Arbeta samman till en deg.
3
Olja en bunke och lägg i degen. Vänd runt degen ordentligt. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 1 timme.
4
Dela degen i 12 bitar och forma till runda bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt med 2 centimeter emellan. Jäs under duk i 30 minuter.
5
Grädda i 20 minuter. Låt svalna. Dela och rosta brödet före servering.