10 bitar
Du behöver
- 50 g smör
- 2 dl strösocker
- 4 äggulor
- 1 dl skållad och mald mandel, ca 30 gram
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- ½ dl mjölk
Maräng
4 äggvitor
2 dl strösocker
Jordgubbsmousse
250 g jordgubbar
1 dl florsocker
½ citron
2 tsk gelatinpulver
2 msk vatten
3 dl vispgrädde
Garnera med
jordgubbsmousse
12 skivade jordgubbar
siktat florsocker
citronmeliss
violer
Ugn: 175°
Gör så här
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt en äggula i taget och vispa till en pösig smet. Tillsätt mjöl, mandel, bakpulver och vaniljsocker. Rör i mjölken. Blanda till en jämn smet. Bred ut i bakplåtspappersklädd långpanna, 25 x 35 cm.
Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa lite till. Bred ut marängen i formen.
Grädda på nedersta falsen av ugnen tills marängen fått färg, ca 30 minuter. Lägg kakan med pappret på galler. Låt svalna.
Mousse: Skölj och ansa bären. Mixa med florsocker och citronskal. Blanda gelatinet med ljummet vatten och rör ner i jordgubbsmixen. Vispa grädden tjock och vänd ner i mixen. Ställ i kylen ca 30 minuter.
Dela kakan på längden och lossa från pappret. Lägg ena halvan på fat.
Spritsa ut jordgubbsmoussen på ena halvan. Lägg den andra halvan ovanpå. Spritsa resten av moussen till rosor. Toppa med bär, citronmeliss, florsocker och eventuellt violer.