Plommonkaka upp och ner

Denna läckra plommonkaka blir strålande vacker när du vänder den upp och ner. De söta plommonen matchas fint med kryddig kanel.

6-8 bitar

Du behöver

Till formen:

50 g smör plus extra till pensling
1 dl rörsocker

Kaka

100 g rumsvarmt smör
Ca 5 plommon
2 dl rörsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel
2 dl mjölk

Ugn: 175°

Gör så här

1

Formen: Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.

2

Smält smöret. Blanda i socker. Täck bottnen av formen med blandningen. Pensla formens kant med ytterligare lite smält smör.

3

Kaka: Dela, kärna ur och klyfta plommonen. Fördela dem i ett fint mönster i bottnen av formen.

4

Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljpulver och kanel. Vispa ner mjölblandningen i smeten tillsammans med mjölken.

5

Häll smeten över plommonen och jämna till ytan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Känn med en provsticka att kakan är färdiggräddad.

6

Låt kakan stå en liten stund innan den lossas från kanten. Vänd kakan upp och ner och dra försiktigt bort bakplåtspappret.

Scroll to Top