36 stycken
Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 100 g smör Rumsvarmt
- 1 dl socker
- 1 tsk stött kardemumma
- 1 tsk salt
- 13 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör
300 g riven mandelmassa
4 rivna bittermandlar
1 msk kanel
1 äpple
Pensling:
smör
socker
Ugn: 225°
Gör så här
Smula jästen i en degskål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör tills den lösts upp. Tillsätt smöret i klickar, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, gärna i maskin 10 minuter eller 15 minuter för hand.
Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
Fyllning: Rör samman smör, mandelmassa, riven bittermandel och kanel. Tvätta och riv äpplet och krama ur saften. Blanda med smöret.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 3 bitar. Kavla ut varje till en platta, 32 x 24 cm, och skär rutor, 8 x 8 cm.
Lägg en klick fyllning på varje och vik in hörnen. Tryck ihop till en bulle och lägg med skarven neråt i formar eller på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 45 minuter. När du trycker försiktigt på bullen ska degen åka ut igen. Då är de klara.
Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Vid servering, pensla med smält smör och doppa i socker.