Du behöver
- 300 g kantareller
- 3 st schalottenlökar
- 2 st röda äpplen
- 4 msk smör
- 1.5 dl vispgrädde
- 1 dl crème fraiche med kantarell och cognac
- 1.5 dl riven lagrad ost t.ex. västerbottensost
- 2 dl vatten
- 2 msk viltfond
- 400 g renskav
- 1 msk fransk senap
- 0.5 dl vitt vin
- salt och svartpeppar
- 2 msk repad timjan
- ev 1 msk majsstärkelse
Servera med
picklade lingon
Picklade lingon
1 l lingon
Lag
1 dl ättiksprit 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten
0.5 tsk salt
1 bitar kanel
7 st kryddnejlikor
1 st stjärnanis
1 st lagerblad
Gör så här
Ansa och dela eventuellt svampen. Skala och finhacka löken. Kärna ur och klyfta äpplena. Hetta upp smöret i en traktörpanna och bryn lök och svamp.
Tillsätt grädde, crème fraiche, ost, vatten, fond och äpple.
Stek renskavet i smör i en annan panna. Använd en gaffel för att dela köttet. Vänd ner renskavet i pannan med övriga ingredienser.
Smaka av med senap, vitt vin samt kryddor. Red eventuellt av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Ge grytan ett snabbt uppkok. Servera med picklade lingon.
Picklade lingon: Häll ingredienserna till lagen i en kastrull och låt koka upp. Ta av och låt svalna. Häll lagen över lingonen och låt vila i 1 dygn. Häll upp på burk och förslut.