Baconfilé med rotfruktsgratäng och dragonsås

Gratängen med två sorters potatis och morötter passar fint ihop med den baconlindande fläskfilén. Servera med en smakrik dragonsås och stekt broccoli.

4 portioner

Du behöver

  • 600 g fläskfilé
  • salt och peppar
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 140 g bacon
  • 25 g smör
  • 250 g sparrisbroccoli
  • 2 msk olivolja

Rotfruktsgratäng

0.5 kg potatis
400 g sötpotatis
300 g morötter
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk

Dragonsås

2 st schalottenlökar
1 msk hackad färsk dragon
1 msk smör
3 msk vitvinsvinäger
3 dl vispgrädde

Ugn: 200°

Gör så här

1

Rotfruktsgratäng: Skala och skiva potatis, sötpotatis, morötter och lök. Skala och hacka vitlöken. Blanda allt med grädde, mjölk, salt och peppar. Lägg i en smord form.

2

Tillaga i ugnen i ca 50 minuter tills rotfrukterna är mjuka.

3

Putsa filén och krydda med salt, peppar och vitlökspulver. Linda baconskivor runt köttet. Bryn runt om i smör i stekpanna. Tillaga klart i ugnen tills innertemperaturen är 70°.

4

Dragonsås: Skala och hacka löken fint. Fräs lök och dragon i smör i en kastrull utan att det får färg. Tillsätt vinäger och låt den koka in. Späd med grädde och koka i 10 minuter. Smaka av.

5

Skär av nedersta biten på sparrisbroccolin. Stek broccolin i olja ett par minuter. Skiva upp köttet och servera med broccoli, dragonsås och gratäng.

Scroll to Top