Läckra saffranslängder

Du behöver 3 dl mjölk 1 g saffran 50 g jäst 2 dl vispgrädde 1 dl strösocker 150 g rumsvarmt smör 0.5 tsk salt 12...

Du behöver

  • 3 dl mjölk
  • 1 g saffran
  • 50 g jäst
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 0.5 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl

Apelsinfyllning

100 g rumsvarmt smör
50 g ljust muscovadosocker
finrivet skal av 1 apelsin

Chokladfyllning

75 g smör
3 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad

Pensling

ägg

Garnera med

pärlsocker
mandelspån
20 g vit choklad

Ugn: 225°

Gör så här

1

Värm upp 2 msk av mjölken. Lägg i saffran och låt dra i 10 minuter. Smula jästen i en degskål. Lös jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten samt mjölken med saffran. Tillsätt socker, smöret i bitar, salt och mjöl.

2

Arbeta degen väl i maskin i 10 minuter. Låt vila övertäckt medan fyllningen rörs ihop.

3

Apelsinfyllning: Rör ihop smör, muscovadosocker och apelsinskal.

4

Chokladfyllning: Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Hacka chokladen fint. Den strös över fyllningen på degen.

5

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Kavla ut två av dem till plattor, 30 x 40 cm. Bred på fyllning och rulla ihop. Lägg rullarna på plåt med bakplåtspapper. Klipp jack i rullarna och vik flikarna växelvis åt höger och vänster.

6

Dela sista degbiten i tre bitar och rulla ut längder. Fläta samman dem och lägg flätan på plåt med bakplåtspapper.

7

Låt alla jäsa övertäckta i ca 1 1/2 timme. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och mandelspån. Grädda strax under mitten i ugnen i ca 20 minuter. Garnera chokladflätan med smält vit choklad.

Scroll to Top