4 portioner
Du behöver
- 500 g flankstek
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- olja till pensling
- 500 g grön sparris
- 500 g fast potatis
- 600 g sötpotatis
- 2 msk olivolja
- 3 msk hackad persilja
- 1 msk repad rosmarin
- 1 st kvist cocktailtomater
Nötsmör
2 msk hasselnötter
200 g rumsvarmt smör
rivet skal av 2 citroner
3 msk hackad persilja
Ugn: 225°
Gör så här
Nötsmör: Rosta nötterna i en torr, het stekpanna tills skalen börjar lossna. Låt svalna. Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalen. Hacka nötterna fint.
Blanda smör, citronskal, nötter och persilja.
Lägg smöret på en bit folie och forma till en rulle. Paketera den väl och lägg i frysen. Ta fram en stund före servering och skär i skivor.
Salta och peppra köttet på båda sidorna. Snitta köttet i sidorna så att det inte krullar sig när du grillar det. Pensla med olja.
Grilla köttet ca 5 minuter på varje sida. Svep in det i folie. Skär i skivor tvärs över köttfibrerna vid servering. Du kan även bryna flanksteken i stekpanna och sedan eftersteka den i ugnen i 175° till en innertemperatur på 58° för medium. Täck med folie.
Bryt av nedre delen av sparrisen. Grilla sparrisen eller stek den i lite olivolja några minuter runt om.
Klyfta potatisen och sötpotatisen. Lägg i en långpanna med bakplåtspapper. Tillsätt olja och örter. Blanda.
Lägg tomatkvisten vid sidan av och rosta strax under ugnens mitt i ca 20 minuter. Ta ut tomaterna och låt potatisen steka färdigt ytterligare 10 minuter.