12 bitar
Du behöver
- 250 g smör
- 5 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 ½ tsk bakpulver
Fyllning
1 dl kesella 10 %
2 ½ dl crème fraîche
2 ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
125 g lätt tinade blåbär
2 tsk potatismjöl
Ugn: 200°
Gör så här
1
Finfördela smöret i de torra ingredienserna. Arbeta snabbt ihop till en deg.
2
Tryck ut drygt hälften av degen i en form, 30 cm i diameter, med bakplåtspapper. Nagga.
3
Förgrädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter.
4
Fyllning: Vispa ihop kesella, crème fraiche, ägg, socker och vaniljsocker och häll det i formen. Blanda blåbär med potatismjöl och strö det över smeten.
5
Toppa med smulor av degen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, tills smeten stelnat.
6
Låt svalna tills fyllningen stelnat och skär i rutor.