Du behöver
- 3 st ägg
- 1.5 dl strösocker
- 1 dl farinsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk mald kanel
- 1 tsk mald kardemumma
- 1 krm mald ingefära
- 1 krm salt
- 2 dl vetemjöl
- 120 g finrivna morötter
- 150 g smält smör
Frosting
100 g färskost
50 g rumstempererat smör
2 dl florsocker
1 st riven morot
Garnering
1 st liten morot
1 msk flytande honung
Ugn: 175°, 100°
Gör så här
Rör ihop ägg, strösocker, farinsocker, vaniljsocker, kryddor och siktat vetemjöl. Vänd ner morötterna och vänd om försiktigt. Tillsätt det smälta smöret och rör om.
Fördela smeten i en smord och bröad form, ca 20 cm i diameter. Grädda strax under ugnens mitt i 20–22 minuter. Kakan ska vara torr i kanterna och lite kladdig i mitten. Låt svalna.
Sänk ugnsvärmen.Skala moroten och hyvla den tunt. Fördela skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över honung och vänd runt.
Grädda strax under ugnens mitt i 50–60 minuter. Låt svalna.
Frosting: Vispa färskost och smör med florsocker. Tillsätt riven morot och rör om. Bred frostingen över kakan.
Garnering: Garnera med rostad morot.