4 portioner
Du behöver
- 1 st purjolök
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 msk smör
- 100 g rotselleri
- 400 g morötter
- 200 g fänkål
- 3 st tomater
- 1 st rött äpple
- 4 dl vitt vin
- 5 dl vatten
- 3 dl vispgrädde
- 0.5 dl hackad dill
- 1 tsk chiliflakes
- salt och svartpeppar
- 500 g lax
- 500 g torskfilé eller annan vitfisk
Garnering
dill
citron
Gör så här
Strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp smöret i en gryta och fräs lök och vitlök blanka utan att de får färg.
Skala och tärna rotsellerin. Skala och skiva morötterna. Strimla fänkålen. Dela och tärna tomaterna. Kärna ur och tärna äpplet.
Vänd ner morötter och rotselleri i grytan och låt fräsa i 2 minuter. Tillsätt tomater, fänkål och äpple och fräs vidare i ca 2 minuter. Tillsätt ev mer smör.
Tillsätt vin och koka samman med grönsakerna i ca 3 minuter. Tillsätt vatten, grädde, dill och chiliflakes. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda under lock i ca 13 minuter.
Dela lax och torsk i ca 3 x 3 cm stora bitar. Lägg ner fisken i grytan och låt sjuda med de sista 5–6 minuterna.
Garnering: Garnera med dill och citron.