Du behöver
- 200 g smör
- 3 dl strösocker
- 2 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 1 msk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
Topping
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
¾ dl ljus sirap
100 g mörk choklad
100 g smör
1 dl rostade mandelspån
Ugn: 150°
Gör så här
Smält smöret. Lägg sockret i en skål och häll på smöret. Vispa samman med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning.
Blanda i mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och rör om till en jämn smet.
Bred ut smeten i en form med bakplåts-papper, 20 x 30 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Ta ut kakan. Tryck ner kanterna så att kakan blir jämnhög. Låt svalna.
Topping: Koka upp grädde, socker och sirap. Blanda i hackad choklad och koka till 114°. Rör i smöret.
Bred kolan över bottnen och strö över rostade mandelspån. Låt stelna i kylen. Skär i rutor.