Cheesecakerutor med räkor och lax

Dessa läckra cheesecakerutor kan göras små och serveras som tilltugg eller, som här, lite större till förrätt.

Du behöver

    20 rutor
  • 600 g kavring
  • 75 g smör
  • Fyllning
  • 5 gelatinblad
  • 3 hårdkokta ägg
  • 1 rödlök
  • ½ dl finhackad dill
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 500 g oskalade räkor
  • 200 g färskost
  • 5 dl crème fraiche
  • 80 g röd stenbitsrom
  • 2 msk fransk senap
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • rivet skal av 1 citron
  • saft av ½ citron
  • Garnering
  • 200 g skivad kallrökt lax
  • 1 skivad citron
  • dill eller ärtskott

Gör så här

1

Dela brödet i mindre bitar. Kör till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda med smulorna.

2

Klä en form, ca 25 x 35 cm, med bakplåtspapper. Smörj formen i botten.

3

Tryck ut brödmassan i formen. Ställ i kylen.

4

Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.

5

Skala äggen. Finhacka ägg, lök, dill och vitlöksklyftor. Skala och hacka räkorna grovt.

6

Lägg ingredienserna i en skål tillsammans med färskost, crème fraiche, rom och senap. Blanda och smaka av med salt och peppar. Rör i citronskalet.

7

Krama ur vätskan ur gelatinbladen. Låt smälta i ­citronsaften och rör om. Rör ner gelatinet i fyllningen.

8

Bred ut fyllningen i botten av formen och släta till. Låt stå i kylen i minst 5 timmar eller tills allt stelnat helt.

9

Garnering: Skär upp i rutor och toppa med lax, citron och dill.

Scroll to Top