Du behöver
-
Färdig mängd: Ca 1 1/2 liter
- 1 ½ kg plommon
- 1 urskrapad vaniljstång
- 1 kanelstång
- 1 dl vatten
- 1 kg syltsocker
Gör så här
Skölj och dela plommonen på mitten. Räkna kärnorna.
Lägg plommon, urskrapad vaniljstång, kanelstång i en gryta och häll i vatten.
Hetta långsamt upp frukten. Koka marmeladen på svag värme under lock ca 40 minuter. Skaka lite då och då. Plocka upp kärnorna.
Tillsätt syltsockret och höj värmen. Koka marmeladen kraftigt utan lock i 2–3 minuter.
Ta grytan från värmen och skumma noga. Låt marmeladen vila i ca 15 minuter och rör försiktigt någon gång under tiden så att temperaturen jämnas ut.
Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar och sätt genast på lock. Det är viktigt att marmeladen hälls ända upp till kanten. Förvara mörkt och svalt.