Plommonmarmelad med kanel och vanilj

Sensommarens pärla heter plommon. Men säsongen är kort, så passa på att ta vara på skörden. Genom att koka marmelad kan du njuta av plommonen lite längre. Här får marmeladen extra smak av kanel och vanilj.

Du behöver

    Färdig mängd: Ca 1 1/2 liter
  • 1 ½ kg plommon
  • 1 urskrapad vaniljstång
  • 1 kanelstång
  • 1 dl vatten
  • 1 kg syltsocker

Gör så här

1

Skölj och dela plommonen på mitten. Räkna kärnorna.

2

Lägg plommon, urskrapad vaniljstång, kanelstång i en gryta och häll i vatten.

3

Hetta långsamt upp frukten. Koka marmeladen på svag värme under lock ca 40 minuter. Skaka lite då och då. Plocka upp kärnorna.

4

Tillsätt syltsockret och höj värmen. Koka marmeladen kraftigt utan lock i 2–3 minuter.

5

Ta grytan från värmen och skumma noga. Låt marmeladen vila i ca 15 minuter och rör försiktigt någon gång under tiden så att temperaturen jämnas ut.

6

Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar och sätt genast på lock. Det är viktigt att marmeladen hälls ända upp till kanten. Förvara mörkt och svalt.

Scroll to Top