Matig rotfruktsgratäng med kassler och färskost

En krämig rotfruktsgratäng med kassler som varvats med tomater och färskost. Fransk senap, lagrad ost och timjan ger gratängen ordentligt med smak. Servera med en krispig rödkålsslaw.

Du behöver

    4 portioner
  • 200 g morötter
  • 200 g palsternacka
  • 500 g potatis
  • 1 gul lök
  • salt, peppar
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk fransk senap
  • 2 dl riven, smakrik ost
  • 1 tsk timjan
  • 500 g kassler
  • 100 g färskost med vitlök och örter
  • 2 tomater
  • Rödkålsslaw
  • 300 g rödkål
  • ½ äpple
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk senap
  • 3 msk majonnäs
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Skala och skiva morötter, palsternacka, potatis och lök. Varva allt i en form, krydda med salt och peppar mellan varven.

2

Rör ihop grädde, mjölk, senap, hälften av osten, timjan, salt och peppar i en skål. Häll blandningen över grönsakerna och baka i ugnen i 40 minuter.

3

Skiva kasslern och tomaterna. Lägg färskost och tomatskivor mellan kasslerbitarna. Lägg dem på gratängen.

4

Strö över resten av osten och gratinera i 20 minuter.

5

Rödkålsslaw: Finstrimla rödkålen. Skala och strimla äpplet fint. Blanda kål, äpple, vinäger, senap och majonnäs. Smaka av och servera till gratängen.

Scroll to Top