Glasstårta med minimaränger och mandelbotten

Vankas det kalas? Passa på att bjuda på en riktigt läcker glasstårta med två sorters parfait, maränger och en god mandelbotten.

Du behöver

    10 bitar:
  • 150 g mandelmassa
  • ¾ dl strösocker
  • 1 äggvita
  • 1 msk kakao
  • Mjölkchokladparfait:
  • 100 g mjölkchoklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • ½ dl florsocker
  • 2 dl minimaränger
  • Vaniljparfait med mörk choklad:
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g mörk choklad
  • Chokladsås
  • 2 msk smör
  • 2 msk kakao
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 msk strösocker
  • 1 ¼ dl vispgrädde
  • ½ tsk vaniljsocker
  • Garnering:
  • hyvlad choklad
  • minimaränger
  • jordgubbar
  • chokladsås
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Riv mandelmassan och vispa den smulig med socker. Rör i äggvita och kakao, blanda om till en slät smet.

2

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form, 22 cm i diameter, smörj formen. Häll i smeten och platta ut till en tunn botten med baksidan av en sked.

3

Grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Låt kakan kallna.

4

Mjölkchokladparfait: Smält chokladen över vattenbad, låt svalna. Vispa grädden.

5

Vispa äggulor och florsocker pösigt med elvisp, visparna behöver inte diskas emellan.

6

Rör i grädden och chokladen lite i taget. Häll smeten i formen och frys i 30 minuter.

7

Strö över minimaränger och frys i 30 minuter till.

8

Vaniljparfait med mörk choklad: Vispa grädden. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt med elvisp. Visparna behöver inte diskas emellan.

9

Finhacka chokladen. Rör ner i smeten tillsammans med grädden.

10

Häll smeten i formen och frys i minst 5 timmar.

11

Chokladsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa i kakao, sirap och socker.

12

Späd med grädde och koka i 5 minuter. Rör i vaniljsocker och servera.

13

Garnering: Ta fram tårtan 20 minuter före servering och toppa med hyvlad choklad, minimaränger och jordgubbar. Ringla över chokladsås.

Scroll to Top