Du behöver
-
10 bitar:
- 150 g mandelmassa
- ¾ dl strösocker
- 1 äggvita
- 1 msk kakao Mjölkchokladparfait:
- 100 g mjölkchoklad
- 2 dl vispgrädde
- 2 äggulor
- ½ dl florsocker
- 2 dl minimaränger Vaniljparfait med mörk choklad:
- 3 dl vispgrädde
- 3 äggulor
- 1 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 100 g mörk choklad Chokladsås
- 2 msk smör
- 2 msk kakao
- 2 msk ljus sirap
- 1 msk strösocker
- 1 ¼ dl vispgrädde
- ½ tsk vaniljsocker Garnering:
- hyvlad choklad
- minimaränger
- jordgubbar
- chokladsås Ugn: 175°
Gör så här
Riv mandelmassan och vispa den smulig med socker. Rör i äggvita och kakao, blanda om till en slät smet.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form, 22 cm i diameter, smörj formen. Häll i smeten och platta ut till en tunn botten med baksidan av en sked.
Grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Låt kakan kallna.
Mjölkchokladparfait: Smält chokladen över vattenbad, låt svalna. Vispa grädden.
Vispa äggulor och florsocker pösigt med elvisp, visparna behöver inte diskas emellan.
Rör i grädden och chokladen lite i taget. Häll smeten i formen och frys i 30 minuter.
Strö över minimaränger och frys i 30 minuter till.
Vaniljparfait med mörk choklad: Vispa grädden. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt med elvisp. Visparna behöver inte diskas emellan.
Finhacka chokladen. Rör ner i smeten tillsammans med grädden.
Häll smeten i formen och frys i minst 5 timmar.
Chokladsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa i kakao, sirap och socker.
Späd med grädde och koka i 5 minuter. Rör i vaniljsocker och servera.
Garnering: Ta fram tårtan 20 minuter före servering och toppa med hyvlad choklad, minimaränger och jordgubbar. Ringla över chokladsås.