Örtdoftande brytbröd – snabbt och enkelt

Ett lättbakat och saftigt brytbröd blir ett trevligt inslag på middagsbjudningen. Toppa med timjan för härlig örtdoft!

Du behöver

    Ca 24 bullar:
  • 25 g jäst
  • 1 msk socker
  • 1 ½ dl ljummet vatten, 37°
  • ¼ tsk salt
  • ca 5 ½ dl vetemjöl
  • 75 g smör, i bitar
  • 2 ägg
  • ca 3 ½ dl vetemjöl
  • Pensling och garnering:
  • 1 ägg
  • ½ tsk flingsalt
  • 2–3 krm torkad timjan
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt socker och vatten och blanda tills jästen löst sig.

2

Tillsätt salt och 2 dl av mjölet, arbeta ihop till en deg. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.

3

Arbeta in smöret och äggen, ett i taget, i den jästa degen. Tillsätt resten av mjölet, ca 3 msk i taget, arbeta ihop till en smidig deg. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i 24 bitar. Rulla till bullar och lägg på bakpappersklädd plåt, inte för tätt. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.

5

Pensling och garnering: Pensla med uppvispat ägg. Smula över flingsalt och timjan.

6

Grädda bullarna i mitten av ugnen i 12–15 minuter.

Scroll to Top