Helstekt laxsida med räktopping

Lyxig helstekt laxsida med räkor, picklade grönsaker och skarpsås. Riktigt gott och perfekt till vårens festliga middagar!

Du behöver

    4 portioner:
  • 1 kg lax med skinn
  • Picklade grönsaker:
  • 3 morötter
  • 2 gulbetor
  • 18 rädisor
  • 1 stor rödlök
  • Lag:
  • ¾ dl ättiksprit, 12 %
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk gula senapsfrön
  • Räktopping:
  • 500 g oskalade räkor
  • ¾ dl crème fraiche
  • ¾ dl majonnäs
  • 2 dl riven lagrad ost, t ex Västerbottensost
  • ½ dl hackad dill
  • 3 msk finhackad rucola
  • rivet skal av 1 citron
  • saft av ½ citron
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Skarpsås:
  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 2 löskokta ägg (använd gulorna)
  • ½ dl hackad dill
  • 1 krm strösocker
  • 1 msk pressad citronsaft
  • salt och peppar
  • Servera med:
  • kokt potatis
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Lag: Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull. Koka upp.

2

Picklade grönsaker: Skala och skiva morötter och gulbetor tunt på längden. Lägg i en skål och häll den heta lagen över. Ställ kallt.

3

Skiva rädisor och rödlök 1 timme före servering. Lägg ner i lagen.

4

Putsa laxen och lägg med skinnsidan neråt i en långpanna med bakplåtspapper.

5

Räktopping: Skala räkorna. Lägg undan hälften till garnering och grovhacka resten. Blanda samtliga ingredienser till toppingen.

6

Bred ut toppingen på laxen. Baka strax under ugnens mitt i ca 25 minuter eller till en innertemperatur på 55°.

7

Skarpsås: Blanda majonnäs och gräddfil. Pressa äggulorna genom en sil och rör ner i såsen. Tillsätt dill, socker och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

8

Bjud laxen med kall skarpsås, picklade grönsaker och kokt potatis.

Scroll to Top