Du behöver
-
4 portioner:
- 1 kg lax med skinn Picklade grönsaker:
- 3 morötter
- 2 gulbetor
- 18 rädisor
- 1 stor rödlök Lag:
- ¾ dl ättiksprit, 12 %
- 1 ½ dl strösocker
- 2 dl vatten
- 2 lagerblad
- 1 tsk gula senapsfrön Räktopping:
- 500 g oskalade räkor
- ¾ dl crème fraiche
- ¾ dl majonnäs
- 2 dl riven lagrad ost, t ex Västerbottensost
- ½ dl hackad dill
- 3 msk finhackad rucola
- rivet skal av 1 citron
- saft av ½ citron
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar Skarpsås:
- 2 dl majonnäs
- 1 dl gräddfil
- 2 löskokta ägg (använd gulorna)
- ½ dl hackad dill
- 1 krm strösocker
- 1 msk pressad citronsaft
- salt och peppar Servera med:
- kokt potatis Ugn: 175°
Gör så här
Lag: Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull. Koka upp.
Picklade grönsaker: Skala och skiva morötter och gulbetor tunt på längden. Lägg i en skål och häll den heta lagen över. Ställ kallt.
Skiva rädisor och rödlök 1 timme före servering. Lägg ner i lagen.
Putsa laxen och lägg med skinnsidan neråt i en långpanna med bakplåtspapper.
Räktopping: Skala räkorna. Lägg undan hälften till garnering och grovhacka resten. Blanda samtliga ingredienser till toppingen.
Bred ut toppingen på laxen. Baka strax under ugnens mitt i ca 25 minuter eller till en innertemperatur på 55°.
Skarpsås: Blanda majonnäs och gräddfil. Pressa äggulorna genom en sil och rör ner i såsen. Tillsätt dill, socker och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
Bjud laxen med kall skarpsås, picklade grönsaker och kokt potatis.