-
Eldsjälarna i Lomma ordnar julfirande för äldre och ensamma: ”Det finns ett stort utanförskap”
För sjunde året arrangerar Gemensam Jul i Lomma i år julaftonsfirande för 120 gäster – både äldre och Ukrainaflyktingar. Hemmets Journal var med i fjol när sill, skinka, prinskorv och all den andra julmaten dukades fram.
-
Carina har gjort julbockar i 40 år: ”Det är så rofyllt att sitta och binda halm”
Många har sett hennes halmbockar på marknader och till jul pryder de platsen framför granen i tusentals hem. Halmslöjdaren Carina Kjellsdotter har bundit bockar i över 40 år och hemma hos henne är det julstämning nästan året runt.
-
Snickaren Petter odlar saffran på Bjärehalvön: Pilligt, tidskrävande och avkopplande
På Bjärehalvön i nordvästra Skåne växer julens smakrika guld. Snickaren och månskensbonden Petter Karlsson odlar saffrankrokus på sin gård utanför Båstad – en hobby som blivit ett lönande extraknäck.
-
Jayden, 13, fick träffa idolerna i Modo: ”Jag har fått allt jag har önskat mig”
Nyblivne tonåringen Jayden hade en stor dröm han ville förverkliga. Han ville hänga med spelarna i Modo Hockey i båset inför en match. Tack vare Hemmets Journal har han förverkligat den drömmen och fått alla spelarnas autografer på en matchtröja.
-
Flaggspelet 51
Gissa vilket land flaggan tillhör och vinn Minitrisslotter!
-
Snabblagad ragu på salsiccia
Ragu är en långkokt maträtt på kött/köttfärs och grönsaker. Här gör vi en snabbare variant på salsicciafärs. Gott och lättlagat!
-
Kycklingpanna med bacon
När du vill ha en riktigt god men fortfarande lättlagad middag passar vår härliga kycklingpanna full med smak av bacon, äpplen och timjan perfekt!
-
Plockbricka med goda röror
Rosta eller smörstek bröd, lägg upp oliver, ost och chark. Gör några röror och du har skapat myskvällens enklaste och godaste plockbricka!
-
Lyxig varm choklad med marshmallow-isbjörnar
Servera den lyxiga varma chokladen med en rejäl klick nyvispad grädde och en söt marshmallow-isbjörn på toppen.
-
Olivspäckad lammytterfilé med vitlökssås
Till lammköttet som späckats med en smakrik olivröra passar en fyllig sås perfekt. Klyftpotatis och ugnsbakade tomater är klassiska tillbehör till lammfilén, men parmesanmoset är också gott till.
-
Jambalaya
Krämigt och saffransgult ris blandat med härliga godsaker som kycklingfilé, chorizo och räkor. Servera med en grönsallad till.
-
Parmalindad oxfilé med parmesanmos
Färsk rosmarin, vitlök och parmaskinka är goda smaksättare till oxfilén. Köttet går att förbereda i god tid ända fram tills den ska ugnsstekas. Gott till är ugnsbakade tomater eller råstekt färsk broccoli med vitlök.
-
Skagenlax med löjrom och parmesanmos
Fyll laxen med en krämig räkröra och du har en riktig festrätt! Grön sparris eller lättkokta sockerärter är både vackert och gott till. Liksom potatismos, eller varför inte parmesanmoset som då passar att smaksätta med dill och gräslök.
-
Grekisk fläskfilé med morotstzatziki
Maträtter där allt lagas i samma form är alltid lika praktiska. Till den grekiskt inspirerade fläskfilén med fetaost och oliver smakar en fräsch tzatziki med morötter och citron gott till.
-
Dubbla strasskrokar
Spröda kakor med fyllning som smakar apelsin.
-
Karusellkakor
Du behöver 200 g smör eller margarin 0.5 dl strösocker 1 st äggula 4.5 dl vetemjöl Fyllning: 1 st äggvita 1.5 dl strösocker 1 msk…
-
Gifflar
Bakas av en lättarbetad jäsdeg som innehåller äggulor.
-
Regenter
Små, goda kakor med mandelsmak.

















