Gustav Trägårdh är Årets Kock

– Som Göteborgare blev jag ju överlycklig när det var torsk i råvarukorgen, sa Gustav Trägårdh 36, direkt efter finalen i tävlingen Årets Kock, SM i professionell matlagning, som avgjordes i Globenannexet i Stockholm.

Gustav Trägårdh är Årets Kock
Årets Kock Gustav Trädgårdh. Foto: Magnus Skoglöf

Då visste han inte att han två timmar senare skulle bli ännu lyckligare när den namnkunniga juryn bestående av gräddan av den svenska kockeliten, kryddad med celebriteter som deckardrottningen Camilla Läckberg och jordbruksminister Eskil Erlandsson, förkunnade att just han lyckats bäst med de två tävlingsrätterna, och alltså vunnit titeln Årets Kock 2010.
– Lugn som en filbunke! Riktigt vällagad modern mat, med personlighet, omtanke och enkelhet, förkunnade juryns ordförande Fredrik Eriksson sekunderna innan Gustav Trägårdhs namn ropades ut till folkets jubel.

Den första och kanske svåraste uppgiften var att skapa en soppa utifrån en given korg med råvaror som de tävlande inte fick ta del av förrän 45 minuter före starten. Huvudnumret i korgen var en rejäl, hel torsk på mellan 3-5 kilo, i övrigt fanns där bland annat potatis och andra rotfrukter, pepparrot, fänkål, chili, citron och ett stort antal örter. Vaktelägg och lagrad svecia fanns också att tillgå för den som ville.

Av detta gjorde Gustav Trägårdh, som till vardags hör hemma på restaurang Basement i Göteborg, en soppa på lättrimmad torsk med rotfrukter bräserade i brynt smör och citron, lantägg i frasig Svecia, kryddgrönt samt pepparotsbuljong och blomkål, puh..!
Det andra momentet innebar att laga en restaurangrätt på renkalvsadel och renkalvtunga, något de sex finalkockarna känt till i månader och alltså kunnat träna på. Där valde den blivande vinnaren att helt enkelt svänga ihop urbenad rosastekt renkalvsadel samt långkokt, vinägerglacerad tunga serverad med frasig getkvarg, gräddkokt jordärtskocka, persilja och pärllök samt buljong på rostad rosenkål och sirap. Svårare än så är det inte att bli Årets Kock.

Tvåa blev Daniel Räms från restaurang Pontus! i Stockholm och trea Magnus Persson, vars pappa Roland Persson blev Årets Kock för tjugo år sedan, 1990. Magnus jobbar på Carl Michael på Djurgården i Stockholm.
Vinnarrecepetn kommer med tiden att läggas ut på aretskock.se.
 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top