Kvinnodagen: I Guatemala kämpar Maria för preventivmedel

I Guatemala dör många kvinnor vid förlossningen. Trots det möter María Otilia fördomar och ilska när hon försöker få fler att använda preventivmedel.

Byn ligger omringad av sockerrör som vajar slött i solen. Trots den tidiga morgonen strömmar kvinnor in och ut ur familjeplaneringskliniken som drivs av organisationerna WINGS och Vamos Adelante. Här jobbar María Otilia Tuchán, framför allt med att upplysa byborna om preventivmedel. 
– Här i bygden får kvinnorna ofta mellan åtta och tolv barn. Fast en gång träffade jag en kvinna som var 62 år och hade fött 24 barn – det du!, säger María Otilia.

Förlossning vanligaste dödsorsaken

Många flickor blir mammor redan vid tolv års ålder. Därför tycker man att det är slöseri att låta flickorna gå i skolan. Fattigdomen gör att kvinnorna är undernärda och risken att dö i samband med förlossningen är hög. Det är den vanligaste dödsorsaken i Guatemala för kvinnor mellan 15 och 49 år.
53 procent av fallen sker genom förblödning. Sådana var siffrorna i Europa på 1950-talet. Dessutom är det vanligt att spädbarn avlider eller föds med handikapp och missbildningar.
– Det kan inte fortsätta så här, säger María Otilia Tuchán. Jag har sett så många barn dö för att de föds undernärda, sedan blir de sjuka men mammorna har inte råd att ta dem till doktorn.
Därför går María Otilia runt i bygden och knackar dörr för att prata om preventivmedel. Överallt möter hon tvekan, skam eller ren och skär ilska. Religion och en utbredd machokultur gör ämnet känsligt. En typisk fördom är att det bara är “dåliga” kvinnor som använder preventivmedel. När den nya familjeplanerings­lagen trädde i kraft gick den katolska kyrkans kardinal ut i pressen med pistolkulor i ena handen och p-piller i den andra och likställde deras användning. Men trots hårdnackat motstånd fortsätter María Otilia sina samtal i dörröppningarna med både kvinnor och män. Hennes logiska argument och mjuka sätt har övertygat personer hon aldrig väntat sig.
– Jag nämner inga namn men jag ger p-piller till flera av de frikyrkliga pastorernas fruar, skrattar hon.

Ny familjeplaneringslag

Dubbelmoralen lyser med sin närvaro. När María Otilia försöker få pastorerna att åtminstone rekommendera naturliga familjeplaneringsmetoder, så kallade säkra perioder, till sin församling blir det stopp.
– Jag brukar säga att det är en större synd att låta spädbarn dö av undernäring än att använda preventivmedel, men de lyssnar inte.
För att inte tappa hoppet tänker hon på alla de familjer som ständigt tackar henne för hjälpen och männen ber lite generat om ursäkt för misstänksamheten de hyste mot henne i början. 
María Otilia kan också glädjas åt Guatemalas familjeplaneringslag. Tack vare henne och andra förkämpar finns det nu en lag om att staten ska ge medborgarna tillgång till preventivmedel. Det är till exempel inte längre ideella organisationer utan hälsoministeriet som delar ut flest kondomer till befolkningen. Så trots misstänksamma män och hycklande präster ser María Otilia med förhoppning på framtiden.
– Förändringar tar tid och man måste ha tålamod. Mycket tålamod, tillägger hon.

Av Åsa Björklund

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top