RESOR
Direkt:
1. Åk kollektivt till jobbet. Är det livskvalitet att sitta i bilkö? Tala om för dem som har hand om buss- och tågtrafiken i ditt län hur du vill ha den: tysta bekväma meditationshörnor, frukostvagnar, cykelställ.
2. Cykla mer. Korta sträckor orsakar förhållandevis mer utsläpp.
3. Köp närproducerat så att varorna inte behöver fraktas mer än nödvändigt.
4. Semestra på närmare håll.
5. Välj tåget framför flyget eller bilen för längre sträckor.
På sikt:
- Gå med i en bilpool.
- Byt till miljöbil.
UPPVÄRMNING
Direkt
6. Montera snålspolande munstycken i duschen.
7. Vädra snabbt och effektivt. Lämna inte fönster på glänt, vädra i stället med korsdrag så att luften byts utan att väggar och möbler kyls ner.
8. Använd gardin eller persienn på natten, det minskar värmeutstrålningen.
9. Gör klimatzoner i bostaden, kallare i sovrummet till exempel.
På sikt (om du bor i villa)
- Skaffa solfångare och/eller bergvärme.
- Tilläggsisolera (hyr en värmekamera och se var det läcker ut värme).
EL
Direkt
10. Skaffa grenkontakter med strömbrytare, ett smidigt sätt att stänga av flera apparater samtidigt, så att de inte drar onödig el i stand by-läge.
11. Tina maten i kylskåpet, minusgraderna återanvänds och maten blir godare om den får tina långsamt.
12. Dammsug baksidan på kylen om det går att komma åt, kompressorerna drar mer el om det samlas damm där.
13. Välj el märkt med Bra Miljöval.
MAT
Direkt
14. Ät mindre kött. Djuruppfödning ger nästan lika mycket utsläpp av växthusgaser som alla bilar på jorden tillsammans!
15. Välj kött med omsorg. Om du tar med både miljö-, klimat- och djuretiska aspekter bör du välja svenskt kött från djur som fått beta fritt framför djur som fötts upp på foder som fraktats långa vägar. Ät kött av ko och lamm mer sällan än kött av gris och fjäderfä. Kravmärkningen ger bra vägledning.
16. Undvik bantningsdieter som baseras på kött.
17. Förvara livsmedlen rätt, så att de håller bättre.
18. Bli mästerkock på rester! Vi kastar årligen mat som orsakat utsläpp motsvarande 460 000 oljeeldade villor, enligt Konsumentföreningen Stockholm.
19. Be att få med dig en “doggy bag” från restaurangen.
På sikt
- Ät mindre animaliska produkter. Köttkonsumtionen slog rekord år 2010, då vi konsumerade 85 kilo kött per person. Prognoserna för 2011 pekar på en fortsatt ökning. En stor del av detta är importerat kött.
Av Ia Röhl