Camilla Wagner
Ålder: 46.
Gör: Driver företaget “Management by Kerstin”, samt projektet “Från ord till handling”, tillsammans med Veckans Affärer – en utmaning till näringslivet att tävla i jämställdhet.
Aktuell: Satte i gång kritikerstormen mot Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup, då hon skrev ett uppmärksammat inlägg på sin blogg: www.camillawagner.se.
Viktigaste jämställdhetsfrågan: “Jag kan inte välja ut en enskild, vi måste jobba med alla samtidigt. I alla frågor ska kvinnor värderas lika högt som män.”
Kvinnlig förebild: “Alla kvinnor som går sin egen väg. Min mamma som har slagits hårt för att få göra sina egna val. Och min dotter som har en sällsynt integritet.”

Camilla Wagner. Foto: Micke Lundström
Camilla Wagner har en bakgrund som redaktör på tidningen Veckans Affärer och har ägnat en stor del av sin karriär åt att föra debatten om ett jämställt näringsliv framåt.
– Företag behöver rekrytera de vassaste och de bästa. De kan inte nöja sig med att rekrytera från halva Sveriges befolkning. Om vi utgår från att hjärnkapaciteten är jämnt fördelad mellan könen, så inser man att man måste gå relativt långt ner i begåvningspyramiden om man bara ska rekrytera bland män.
Jämnt fördelad hjärnkapacitet
När Camilla Wagner lyssnade på P1:s Lördagsintervju med Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup satte hon “lunchkaffet i vrångstrupen”.
– Spendrup upprör mig på flera sätt. Han säger att han inte har satt sig in i feminismen. Han säger också att kvinnor inte har tillräcklig erfarenhet och kompetens. Det är en gammal myt som de flesta slutade sprida för tio år sedan. Med vilken rätt sprider han den myten igen?
– Jämställdhet är ingen åsiktsfråga, utan en kunskapsfråga. Tycker vi att demokrati är viktigt? Tycker vi att alla människor är lika mycket värda?
Hon tar juristlinjen som ett exempel. I snart fyra decennier har kvinnor varit i majoritet på juristlinjen, dessutom är det kvinnorna som har presterat bäst. Visar det sig i arbetslivet? Nej! Nio procent av de som är partners i de största advokat-byråerna är kvinnor.
Varannan damernas
– Visst kan jag förstå att det är svårt att rekrytera kvinnor till en extremt mansdominerad bransch som stålindustrin. Men det exemplet kan ju inte gälla för hela näringslivet. Kulturen på advokatbyråerna tycks vara väldigt svår att ändra på.
– All forskning visar att blandade grupper presterar bättre. Resultatet av socialdemokraternas införande av “varannan damernas” på nittiotalet har resulterat i att de mediokra männen har försvunnit. Kvar är blandade grupper med högre kompetens.
Av Anna Wahlgren