
Mr King – grönkålssmoothie
Grönkålen är kung i grönsakslandet. Den innehåller massor av nyttigheter, perfekt att
använda i en grön smoothie.
4 portioner
Du behöver
1 näve grönkål
1 näve babyspenat
1 avokado
1 pressad lime
2–3 cm färsk ingefära, skalad
1 banan
1 äpple
2 dl apelsinjuice
vatten för önskad konsistens
Gör så här
1 Mixa alla ingredienser i en blender.
2 Häll upp i fyra glas och
servera.

Oxbensbuljong
Buljong är mycket mer än en soppbas, det är ett koncentrat av näringsämnen som långsamt har kokats ner.
6–8 portioner
Du behöver
1 kilo nötköttsben (märgben, tunna revben, oxsvans)
1 morot, grovt hackad
1 gul lök, grovt hackad
1 palsternacka, grovt hackad
1/2 rotselleri, grovt hackad
det vita på en purjolök, grovt hackat
olja att bryna i
2–3 liter vatten
1 msk tomatpuré
några svartpepparkorn
några vitpepparkorn
2 tsk finhackad färsk timjan
2 tsk soja
2 lagerblad
Gör så här
1 Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en stor form med olja. Lägg i ben, oxsvansbitar och grönsaker var för sig i formen. Sätt in i ugnen i 40 minuter.
2 Lägg alltihop i en stor gryta på spisen. Häll på vatten, så att det precis täcker. Smaksätt med tomatpuré, vit- och svartpeppar, timjan, soja, lagerblad.
3 Sjud på svag värme, utan lock, i 10–12 timmar. Buljongen ska inte koka.
4 Sila buljongen. Reducera sedan till hälften genom att fortsätta koka buljongen utan lock, till önskad styrka. Smaka av med salt och peppar. Nu har du en fantastisk buljong!
5 Kyl ner och häll i burkar. Håller sig i kylen ett par dagar, passar utmärkt att frysa in.

Immunboost-shot
Det här är hälsoshotsens tequila. Kombon apelsin, blodgrape och ingefära är en riktig dunderkur.
2 portioner
Du behöver
1 apelsin
2–3 cm färsk ingefära, skalad
1/2 blodgrape
Gör så här
1 Skär av en liten klyfta av grapefrukten. Pressa allt övrigt i en juicemaskin.
2 Servera i små shotglas. Bit av med grapefruktklyftan efter att du svept shoten.

Golden milk
Kallas också turmeric latte – kärt barn har många namn. Drycken är populär i hälsokretsar just nu, men har också en lång tradition i den indiska ayurvediska läkekonsten.
1 portion
Du behöver
2 1/2 dl mandelmjölk
1–2 tsk ekologisk malen gurkmeja, eller 10 cm pressad färsk gurkmeja
1 knivsudd kardemumma och kanel
Gör så här
1 Vispa gurkmejan med lite av mandelmjölken till en pasta.
2 Tillsätt resten av mandelmjölken och kryddorna.
3 Värm blandningen och drick ur en vacker kopp.