Vi befinner oss i ett villaområde i utkanten av Lidköping i Västergötland. I en trädgård med “extra allt”. På en generöst tilltagen tomt har idé efter idé förverkligats samtidigt som en sammanhållen känsla har skapats, en fin helhet. Häckar, pergolor, buskar och träd delar in trädgården i spännande rum. Rum som doftar av lavendel, honungsrosor och basilika.
– Vi har delat upp det så att man är i en avdelning i taget. Man ser inte allt på samma gång. Ibland hittar vi knappt varandra i trädgården utan får ropa, säger Maria Elisson med ett skratt.


Göran Elisson, som jobbar på museum, jämför det med att bygga upp en utställning.
– Där kan man först överraska besökarna med något för att sedan leda dem vidare till ett annat rum med ett nytt tema. I trädgården är det fint att växla mellan trånga utrymmen som sedan öppnar upp sig.
Växter flyttas runt
Trädgården har växt fram steg för steg under de senaste 20 åren. Allteftersom nya tankar har tagit form. Eller så är det växterna som har talat om att de har behövt andra förutsättningar. Växter har därmed flyttat runt, ibland hela avdelningar. Både grönsakslandet och örtagården har provat flera platser.
– Det har både berott på förhållanden på platsen, väderstreck och ljus, och på att vi har velat få ihop en bra helhet. Fast vi är ju inte ute efter ett färdigt resultat. Processen är ett nöje i sig. Vi var lika glada för vår trädgård för tio år sedan som vi är idag, säger Göran Elisson.


Det som har funnits med hela tiden, från start, är ett stort grönsaksland. Att kunna odla sådant som de kan äta är viktigt för Göran och Maria, som är vegetarianer sedan många år tillbaka.
– Trädgården ger oss mycket näring. Men vi vurmar även för det vackra och för dofterna. Simon Irvine på Läckö har varit en inspirationskälla när det gäller att kombinera grönsaker och blommor. Vi har även rest runt i England och Italien och tittat på trädgårdar. Sedan har vi ju Rosendals Trädgårdar i Stockholm med både grönsaks- och fruktodlingar som vi har plockat idéer från, till exempel spaljerade äppelträd.

Trädgården är på nästan 2 000 kvadratmeter. Som en länk mellan bostadshuset finns den stora terrassen och växthuset. I växthuset, som man kan nå både från trädgården och inifrån huset, slingrar sig tomatplantor upp mot taket och vindruvor hänger i klasar. Det är generöst. Överallt. Vid groventrén rasslar inte bara en planta med elefantgräs utan sju.
Stora sjok av daggkåpa, funkia, ormbunkar och nävor kantar rabatterna. Det är inte en häck som stoppar blicken vid terrassen utan två, både avenbok och liguster. Även pergolan är rejält tilltagen, och flera av träden är mer än manshöga.
Porlande vatten
Denna tydlighet bidrar till lugnet. Den ger en känsla av att befinna sig i en egen liten värld, där man hör vattnet porla i den lilla dammen vid entrén. Ett vattenblänk som flirtar med den välanvända poolen inne i trädgården. Här och var finns konstverk som blickfång. Både Maria och Göran är kreativa och intresserade av form och färg. Men grönskan dominerar och bidrar till lugnet.

God ordning i örtagården
Det som paret är mest nöjda med i trädgården är att de har fått med alla de ingredienser de önskat, som växthus, örtagård, gräsytor, små träd och stora träd, sittplatser av olika slag och storlek men även att det har blivit lummigt och kontrastrikt.
– I örtagården, som består av 16 odlingslådor, är det symmetriskt. Där är det mer formträdgård med ordning och reda vilket göra att andra delar kan vara mer vilda. Det blir en bra helhet.

Göran och Maria lever med sin trädgård. Under sommarhalvåret tillbringar de mer tid ute än inne. De delar intresset för odling av grönsaker och blommor. Trädgården är ett gemensamt projekt som de nu har mer tid för än när barnen var yngre. Nu när även buskar och träd har växt upp kan de börja samarbeta med grönskan.

Växter självsår sig och tar egna vägar, som honungsrosen och klematisen som tagit över en stor fläderbuske. Blåregnet i pergolan har växt över all förväntan och skuggar nu spaljerade äppelträd och en stackars ros. Det är ett ständigt avvägande, vad ska bromsas och vad ska puttas på?
– Trädgården lär dig tålamod och fördragsamhet. Man får vänta och längta. Man vet inte hur det blir, säger Göran Elisson. Men som sagt, det är inte slutresultatet som är det viktiga, det är ögonblicket som är nu.