När coronapandemin har satt stopp för alla planerade utlandssemestrar gäller det att se sig om efter nya utflyktsmål på nära håll. En rätt ny företeelse är blomsterfarmerna som började dyka upp runtom i Sverige för något år sedan.
Redan nu finns ett nätverk över hela landet av färgsprakande fält med odlade snittblommor. Och på kort tid har de blivit omtyckta utflyktsmål.
En som satsar på det nya och startat blomsterodling till självplock är Eva Nyström. Hon driver Blomsterfarmen i Hallland sedan något år. Odlingen är inte större än en ordinär villatomt och ligger mitt ute på landet bland betande får och nyskördade höbalar, strax utanför Kungsbacka.
Här trängs närmare hundra olika sorters sommarblommor som odlas ekologiskt enligt Kravs regler. Det är solrosor, dahlior, zinnia, riddarsporrar, luktärter i färger som blått, blekgult, rosa och violett… ja, hela paletten!
Blir kreativ
Konceptet med lokalproducerat och ekologiskt ligger absolut i tiden. Men även känslan av delaktighet och det personliga tilltalet. Och just att få vara med och komponera sin bukett själv tycks vara den stora upplevelsen.
– Man blir kreativ att se så många blommor! Och så vill man ha fler, skrattar Johanna som är här och plockar tillsammans med dottern Julia efter att ha hört talas om odlingen på Facebook.
Personligt och unikt
En familj råkar passera efter dagens badutflykt. Andra har kommit hit särskilt för att fylla en bestämd vas därhemma eller plocka en gå-bort-bukett inför kvällen. Men även medvetna festfixare dyker upp liksom familjer som planerar lantligt sensommarbröllop.
– Så mycket roligare att plocka här än att välja från en kyldisk i blomsteraffären, tycker kunderna som hittat hit genom diverse inlägg och bloggar på nätet.
Efter försommarens blåklint och sommarriddarsporre är det i augusti dags för senare sorter och olika slags gräs. Här odlas de, både till färdiga buketter och till självplock, men det gäller att veta vilka sorter som funkar till buketter.
– Jag väljer efter tålighet, färg och form – men också efter vad jag själv gillar, berättar Eva Nyström medan hon tar emot raden av blomsterälskare som kommit för att plocka denna sensommartorsdag.

Proceduren hålls enkel. Låna en sax, komponera din bukett, priset mäts efter den färdiga bukettens “midjemått”, papper och snöre finns att få, sedan är det bara att betala med Swish eller kontant! De flesta förevigas i mobilen med sina personliga buketter och blir lockande bilder på Instagram.
– Det fungerar egentligen som vilken jordgubbsodling som helst, fast detta känns lite nytt och roligt, säger Eva.

Hållbart alternativ
Favoriterna i blomsterbäddarna är enkla, lite lantliga sorter som blomstermorot, temynta och eternell men även originella personligheter som den gröna musselsyskan (Moluccella laevis). Olika sorters gräs som hirs och durra, teff (världens minsta sädesslag) och kanariegräs är också populära inslag i buketterna.
Själv gillar Eva växter med lite känsla och attityd som kompletterar stramare blommor som dahlia och zinnia.
Men bakom blomsterfarmerna finns också ett allvar och en längtan att skapa hållbara alternativ till den miljöbelastande blomsterindustrin med flygtransporter från fjärran länder, med usla arbetsvillkor och bekämpningsmedel.

Efter slow food-rörelsen som gjorde upp med snabbmat och dåliga råvaror har turen nu kommit till “slow flower”. Att odla inhemska snittblommor på friland, lokalt och hållbart har blivit ett allt vanligare alternativ.
Och på bara ett par år har det vuxit upp mängder med nya blomsterfarmer runtom i Sverige. Inspirationen kommer framför allt från USA som är verkligt stora på “flower farming” och där det finns många duktiga odlare och florister.
Störst är Instagramkontot @floretflower med mängder av följare över hela världen och onlinekurser för nyblivna blomsterfarmare och andra intresserade.

Upprop i sociala medier
I Sverige startades odlarnätverket som ett upprop av några blomsterprofiler, organiserade under hashtaggar som #blomsteruppropet och #slowflowerssweden på Instagram. Genom att gå in där kan du hitta din egen lokala odlare och plocka din egen blomsterbukett. Många har självplock, men inte alla.