Timmar, dagar och kanske till och med år. Att skapa en skalenlig modell av exempelvis en byggarbetsplats, ett stridsflygplan eller ett hus kan ta precis hur lång tid som helst. Allt handlar väl egentligen mest om hur detaljrik man vill vara och hur mycket tid man vill lägga ner. Och förstås om hur skicklig man är.
Gunnar Johannesson, pigg och glad 75-plussare, i Göteborg har tiden, kunskapen och erfarenheten som krävs för att bygga modeller. Som pensionär hinner han sitt skapande när helst andan faller på.

Stridsflygplanet Viggen
I portfolion finns bland (mycket) annat Brunn-sparken (en spark i en brunn) som på sant Göteborgsvis är en härlig pastisch på den välkända platsen Brunnsparken mitt i stan. Vidare har han satt ihop en modell av stridsflyget Viggen, en babyversion av Viggen (Ömmaljunga heter den, ser ut som en barnvagn) och ett trumset, inspirerat av den kände norske jazzmusikern Egil Johansen.
Intresset för modellbyggande har han burit med sig sedan unga år. Det var systersonen Thomas som först började.


Starkt intresse
– Han byggde i plast och fick ju med sig mig på detta, sedan har det bara fortsatt, säger Gunnar som dock inte var någon nybörjare på temat kreativt skapande. Sedan tidigare odlade han ett starkt intresse för teckning och målning, modellbyggandet blev som ett slags tredimensionell förlängning av det.
Modellbyggande ställer vissa krav på kreatören, inte minst när det gäller tålamod. Mycket byggande sker i etapper.
– Det kan ju ta lång tid, i synnerhet om man har annat och dagligt arbete att sköta. Jag är visserligen pensionär men sitter ändå inte och bygger för jämnan. Jag har ju ett nog så gott socialt liv också, skrattar Gunnar.
Livet som modellbyggare bjuder på utmaningar. Det underlättar med god syn, som Gunnar säger, och ett visst mått av gott handlag.
– Men fingerfärdighet är mycket en tränings- och uppövningssak som man inte ska låta sig skrämmas av. Alla har vi ju varit barn i början, även den bäste och främste modellbyggaren.

