Det är drygt 15 år sedan Cecilia Wingård började intressera sig för luktärter. Men att odla har hon hållit på med hela livet.
– Jag är självlärd. Jag har varit trädgårdsintresserad sedan jag var liten, berättar hon.
Hon har stenkoll på alla sorter som hon planterar ut, trots att hon vissa somrar haft uppemot 100 sorters luktärter i sin trädgård samtidigt.
– Jag köper mina fröer via England och jag måste beställa dem elva månader i förväg, säger Cecilia som idag har mycket god kontakt med fröfirmorna i Storbritannien.
– Det är ont om luktärtsfröer i världen och det är inte alla som får köpa. Man måste visa att man har kunskap och intresse. Den personliga kontakten är jätteviktig. Det har tagit mig flera år att bygga upp ett förtroende. Idag mejlar fröfirmorna i England mig om de har några nyheter.

Ordnade festival
Under ett par år anordnade Cecilia Luktärtsfestivalen vid sitt dåvarande hem i Rugerup i Skåne. Hon tog emot ett hundratal besökare per dag som guidades runt i hennes 14 000 kvadratmeter stora trädgård och fick möjlighet att köpa fröer från sorterna de såg.
Luktärtsfröerna säljer hon idag via sin hemsida och efterfrågan är stor. Man kan välja bland påsar med enbart en sort, till exempel ‘Almost Black’, ‘Scarlett’ eller ‘Cupid Pink’, men hon har också påsar med fröblandningar som hon själv satt ihop eftersom hon tycker att blommorna passar tillsammans. En sådan är uppkallad efter vännen och trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson.
– Att jag intresserade mig för just luktärter berodde på att jag visste att ingen annan här i Sverige höll på med det professionellt. Luktärter kräver mycket jobb och jag såg det som en utmaning.

Kommer från Sicilien
Bland alla de sorters luktärter som Cecilia har odlat finns naturligtvis själva urärtan, Lathyrus odoratus, som fortfarande växer vilt på Sicilien och som alla moderna sorter härstammar från.

Den ljuvligt doftande ärtväxten spreds under tidigt 1700-tal via Italien till Nederländerna och England. Även vår egen Carl von Linné odlade och namngav luktärten. Men det var först när den store förädlaren Henry Eckford dök upp på 1800-talet som antalet sorter formligen exploderade. Exempel på gamla sorters luktärter från bland annat Henry Eckford är ‘Lady Grisel Hamilton’, ‘Miss Willmott’, ‘Black Knight’ och ‘Cupani’. Idag finns det mer än 6 000 sorter.

Cecilia har skrivit boken “Luktärt” där hon berättar om både äldre och nyare sorter, och hon delar gärna med sig av odlings- och skötseltips kring luktärter. Det finns några grundregler man inte får glömma, menar hon.
– Luktärter behöver mycket vatten och gödsel för att trivas. Plocka blommorna varje dag. Om man inte gör det sätter växten frö och slutar blomma.
Ett gammalt odlingsråd som Cecilia vill varna för är att man ska blötlägga fröna före planteringen.
– Det är en myt. Förr var man kanske tvungen att göra det när fröna var hårdare, men idag riskerar man bara att de börjar ruttna. ¨