Nästan alla kan numera deklarerar digitalt. Det är betydligt enklare än att posta deklarationen, särskilt om du är i någon av de sex situationerna. På nätet får du då bra hjälp och alla beräkningar görs automatiskt.
Om du redan deklarerat och nu upptäcker att du missat något är det bara att deklarera en gång till. Det är den senaste deklarationen som räknas.
1. Jobbresor
Om dina kostnader för att resa kollektivt till jobbet varit högre än 11 000 kronor under 2023 får det som överstiger 11 000 dras av. Skriv då in hela kostnaden under 2.1 på nätet eller på deklarationsblanketten. Den som tjänat minst två timmar per dag på att åka bil kan få beräkna kostnaden till 25 kronor per mil.
2. Tillfälligt arbete
Om du har tillfälligt arbete och övernattar på annan ort minst fem mil hemifrån kan du under upp till två år få dessa avdrag under punkt 2.3:
l Faktisk boendekostnad eller 130 kronor per natt om du inte har kvitto.
l Måltider och småutgifter på 130 kr under första månaden.
l En hemresa i veckan med billigaste sättet att resa.
Avdraget kan göras av ungdomar som sommarjobbat på annan ort.
3. Dubbel bosättning
Om du flyttat till en ny bostadsort minst fem mil bort på grund av arbetet och behåller din gamla bostad får du avdrag för dubbel bosättning under punkt 2.3.
Dra av den faktiska kostnaden för nya bostaden och 78 kronor per dag under första månaden. Om familjebostaden har flyttats till nya arbetsorten får du i stället avdrag för gamla bostaden. Ensamstående får avdrag i högst två år, övriga i högst fem år.
4. Aktieförsäljning
Försäljning av aktier och fonder som ligger på ISK-konto eller i kapitalförsäkring beskattas varje år. Försäljningar ska därför inte tas upp i deklarationen. Men om du har aktier och fonder i depå med de gamla reglerna är 30 procent av vinsten skattepliktig inkomst.
Vinster på fonder är förtryckta på blanketten. Aktier som sålts finns däremot bara namngivna på sidorna efter blanketten. Du måste då själv fylla i inköpspris (omkostnadsbelopp) och det blir sedan en vinst eller förlust i en kolumn på nätet och på blankett K4 om du deklarera för hand. Om aktien stigit med minst 400 procent lönar det sig med en schablonregel som säger att 20 procent av försäljningspriset tas upp som inköpspris.
5. Bostadsförsäljning
Om du sålt en permanentfastighet, ett fritidshus eller en bostadsrätt beskattas vinsten med 22 procent. Försäljningskostnader och reparationskostnader får dras av och för bostadsrätt även kapitaltillskott.
Reglerna är rätt snåriga, men du får bra hjälp om du deklarerar digitalt och läser reglerna på skatteverket.se. En del av uppgifterna på blanketterna K5 (småhus) och K6 (bostadsrätt) är redan ifyllda på nätet.
Om du sålt en bostad med vinst och köper en ny kan du ansöka om uppskov med att betala reavinstskatten. Den skatten räknas inte längre upp år för år som tidigare. Det lönar sig därför att försöka få uppskov så länge som möjligt.
6. Uthyrning
Digitala uthyrningsföretag måste från och med 2023 lämna kontrolluppgifter till de som hyrt ut, men beskattningsreglerna har inte ändrats. Du får 40 000 kronor i schablonavdrag och dessutom 20 procent av hyresinkomsten i avdrag för småhus.
Det betyder att du kan ha hyresinkomst på upp till 50 000 utan att betala skatt. Det som ligger över beskattas med 30 procent under punkt 7.3. För bostadsrätter är avgiften till föreningen under uthyrningstiden avdragsgill.