Fastebössan 60 år – Lovisa håller traditionen vi liv och samlar in pengar

Många minns säkert den lilla sparbössan av papp som stod på köksbordet, i klassrummet eller församlingshemmet under fastemånaden före påsk. Bössan var en uppmaning att dela med sig till människor i nöd. För Lovisa är fastebössan ett kärt barndomsminne.

I sex decennier har fastebössan varit en symbol för solidaritet. Tidigare fylldes bössorna med mynt och sedlar. Numera swishar de flesta sitt bidrag.

Lovisa Tegnevik

Ålder: 28 år.
Yrke: Församlingsassistent i Knivsta församling.
Bor: I Vassunda utanför Knivsta.
Aktuell: Är en av alla eldsjälar som samlar in pengar till årets fastekampanj.

Lovisa Tegnevik ler när bössorna kommer på tal. Hon har så många positiva minnen runt bössorna och insamlingsarbetet.

– Jag sjöng i barnkör och gick på barntimmarna och jag minns känslan när vi barn fick med oss varsin bössa hem. Den var lila och vit, på den tiden gjordes insamlingen fortfarande i Lutherhjälpens regi. Vi fick rita på bössorna för att göra dem mer personliga. På palmsöndagen tog alla barnen med sin bössa till kyrkan där pengarna räknades samman. Jag var ju liten då, men för mig var det här så stort. Hon minns att hon gillade känslan av att göra något gott för världen.

– Det var inte alls så att vi barn tävlade, eller ens jämförde hur mycket pengar var och en fick in, utan fokus var att göra en insats för världen. Bössorna blev som en viktig påminnelse om att alla människor inte har det lika bra som vi har det. Jag gillade också tanken på att vi är många kristna runt om i världen. Att vi alla lever under samma himmel och att vi hjälper varandra.

Hälften av hushållen hade en bössa

  • Den första fastebössan togs fram 1965 och under dess storhetstid delades det ut inte mindre än en och en halv miljon bössor, vilket var ungefär hälften av de svenska hushållen.
  • Under några få år skedde en riktig insamlingsexplosion. 1956–57 samlades det in 400 000 kronor, 1961–62 var resultatet tolv miljoner. År 1992 nåddes det högsta ­resultatet någonsin – 49 miljoner kronor.
  • Under flera decennier var Lutherhjälpen Svenska kyrkans ­biståndsorgan, och insamlingsarbetet skedde i Lutherhjälpens regi. Under 1970- och 80-talen var Lutherhjälpen troligen den största penninginsamlaren i landet.
  • Den verksamhet som bedrevs inom Lutherhjälpen ingår idag i Act Svenska kyrkans arbete. Fasteaktionen och bössan lever alltså kvar.

En självklar del av fastemånaden

Nu har det gått ett par decennier och Lovisa jobbar som församlingsassistent och leder två barnkörer med koppling till församlingen. Hon har fört vidare sin egen barndomstradition till de små körmedlemmarna. Barnen har fått med sig varsin sparbössa av papper hem.

– Det känns fint att kunna ge det här till nästa generations barn. Jag tror att bössorna kan bidra till att det vi pratar om i samband med ­fastan blir mer konkret.


LÄS ÄVEN: Britta, 92, har skramlat med fastebössan i 60 år: ”En gång samlade vi in 17 miljoner”


Själv ser hon på fastan som en viktig tid för reflektion, och att samla in pengar kommer alltid att vara en självklar del av fastemånaden.

– Jag är volontär i Act Svenska kyrkan och Svenska kyrkans unga, och vi jobbar med internationella rättvisefrågor. ­Inför den här insamlingen har vi gjort Act-armband som vi ska sälja. I församlingen där jag jobbar är vi många som har bakat. Bakverken säljer vi på midfastosöndagen och pengarna går oavkortat till Act Svenska kyrkans ­fasteaktion.

Fotnot: Fasteaktionen är Svenska kyrkans årliga insamlingskampanj som pågår under den kristna fastan, mellan fastlagssöndagen och palmsöndagen.

Hit går pengarna

Just nu lever 300 miljoner människor i kris utan tillgång till det mest nödvändiga. Årets Fasteaktion ”Från mina händer till där det händer” lyfter Act Svenska kyrkans arbete i katastrofer och uppmanar samtidigt till handling här hemma.

I flyktinglägren i Maban i Sydsudan arbetar Act Svenska kyrkan bland annat med projekt för inkludering av barn med funktionsnedsättningar. Efter svåra skador tvingades läkarna amputera Jamals ben, en händelse som han beskriver som mycket svår att acceptera. Trots utmaningarna har Jamal återvänt till skolan och fortsätter att drömma om framtiden. Foto: Magdalena Vogt/Ikon

Från sparbössa till swish

  • Insamlingen pågår till och med 13 april.
  • Fastebössan kan beställas gratis via Act Svenska kyrkans givarservice. (Mejla givarservice@svenskakyrkan.se). l Man kan swisha en gåva via QR-kod på bössan eller via Act Svenska kyrkans swishnummer 900 1223.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top