

Egentligen var det slumpen som gjorde Anders Olofsson till rosodlare. Familjen hade skaffat ett härligt gammalt sommarställe på Runmarö, med torn, glasveranda och fina kakelugnar. För huset var byggt av en kakelugnsfabrikör som slog sig ner här 1895 efter många år som äventyrare och guldgrävare.
Det började med att Anders röjde sly för att se havet från huset och för att huset skulle ses från havet. I gräsmattan stack han sig på några små stickiga rosbuskar.
Men det var först när han fått trädgårdsskribenten Lotte Möllers bok i sin hand som han förstod att trädgårdsarbete kunde vara lust och skapande! Att det fanns så många vackra blommor, inte minst rosor.
– Jag är en samlarnatur, skrattar Anders. Så när jag börjat bara fortsatte det. Nu har jag allt som jag vill ha från svenska plantskolor så nu fortsätter jag utomlands, i Frankrike som kanske är roslandet framför andra. Nu får jag verkligen fräscha upp mina gamla franskakunskaper!
Det låter kanske som en samlar-noja bara för samlandets skull, men så är det inte.
Anders är mest intresserad av rosorna för deras skönhets skull och hur man kan skapa en lustgård med dem. Blomningen är viktigast. Vackrast tycker han de gammaldags är, de doftar och är mest härdiga.
Anders håller på att bygga in den vackra sjötomten med pergolor, rosgångar och bersåer. På ömse sidor om ängen ska det bli väggar av rosor som slingrar om varandra och upp i träden.
Containrar är guldgruvor
Samlarsjälen hittar man också i det stora vackra huset och i de små stugorna på tomten.
– Containrar, säger Anders, det är verkliga guldgruvor! Där har jag hittat fina gamla dörrar och inredningsdetaljer. Sånt som jag kan använda när jag försöker återställa de gamla husen.
Försiktigt och undan för undan plockar Anders fram fragment av gammal målning och korkmattor, vackra takmålningar och dörrspeglar under påspikade masonitskivor.
Den som kommer hit som bed-and-breakfastgäst får sova i romantiskt inredda rum, ibland i gamla järnsängar som Anders reparerat och skaffat nya resårbottnar till.
Efter frukost kan man gå ut i rosenhavet. Anders har kanske en av världens största samlingar av gallicarosor. Cirka 200 olika sorter har han skaffat från Europas alla hörn. Det är betydligt fler än vad som finns i den berömda rosariet Sangerhausen i Tyskland. Där finns 160.
Gammaldags rosor men också många klätterrosor finns i Anders trädgård. Bland annat den rosablommande klängrosen ‘New Dawn’ som blommar rikligt och villigt hela sommaren. Den återkommer ofta i rosbågar och pergolor, ibland klättrande i ett äppelträd.
– Den är så tacksam, säger Anders. För mej är det inte så viktigt om rosen är gammaldags. Moderna buskrosor kan också vara otroligt vackra. Nu arbetar man ju på att få tillbaka doften i de moderna rosorna också. Tidigare var det bara stora vackra blommor och en lång blomning som gällde. Nu har doften blivit en viktig faktor.
1. Rosa gallica ‘Apotekarrosen’
2. Rosa alba ‘Hurdalrosen’
3. Rosa gallica ‘Belle sans Flatterie’
4. ‘Valdemar’
Anders bästa tips
·Ta reda på vad som finns under matjorden. Berg och sten en halvmeter ner går inte bra. Riktigt styv lera kan vara svår för rötterna att ta sig igenom. Enbart sand dränerar vatten väldigt fort.
·Plantera inte för nära en husgrund. Där dräneras vattnet snabbt bort. Plantera heller inte intill en björk eller pil som suger åt sig allt vatten.
·Gräv en rejäl grop för varje ny planta. Anders gräver 50 cm brett och 60 cm djupt.
·Byt all jord om den är dålig. Gör en ´´gosejord´´ av planteringsjord plus kompost och/eller brunnen stallgödsel och lite benmjöl.
·Planterade ympade rosor med ympstället 15–20 cm under jord. Då kan den ympade rosen bilda egna rötter.
·Skott från rotäkta arter tas bara när rosorna sover.
·Använd en del av de klippta toppskotten på våren till nya ympar. Stick ner dem i god jord på en skyddad plats. Har man tur får man nya plantor.
·Ömtåliga sorter kan planteras i en hink utan botten och tas in på frostfri plats under vintern.
·Perenner är bra som undervegetation till rosbuskarna. De håller ogräs borta och fukten kvar i jorden.
·Gammaldags sorter som pion, digitalis och vallmo passar särskilt fint tillsammans med rosor.
Anders bästa rosor
De första rosorna Anders köpte var en ‘Rote Max Graf’, en ‘Nevada’ och en ‘Maiden’s Blush’.
– Där började jag mina misstag, skrattar Anders. Jag visste ingenting om plantering utan grävde ner dem i varsin knytnävsstor grop. Att de överlevt visar vilken livskraft de har! ‘Nevada’ planterade jag dessutom intill en stor björk som tog all näring och vatten från rosen. Men när jag flyttade den efter tre år satte den ordentlig fart.
Andra bra rosor som Anders rekommenderar är Rosa pimpinellifolia ‘Stanwell Perpetual’ som får stora vitrosa blommor.
‘Frühlingsgold’ är en helt gul ros som vitnar efter en tid. Den är släkt med ‘Frühlingsduft’ med rosa toning i det gula.
– Den är precis så som en ros ska vara, säger Anders.
‘Souvenir du Docteur Jamain’ doftar underbart och har en färg som bourgognevin. Står underbart framför en vit klängros.
‘Aicha’ remonterar, det vill säga får en andra blomning, och i det här fallet är den ännu rikligare än den första. Ända fram mot hösten har ‘Aicha’ blommor.
Vill man ha en riktigt doftande ros ska man välja ‘Comte de Chambord’ som också remonterar. En bra så kallad honungsros är Rosa heleneae ‘Lykkefund’ med gulvita blommor. Den har klarat sig utan att frysa här ute i skärgården, där det råder växtzon 3 eller 3,5.
Av: Gunnel Nilsdotter