


Det finns närmare 100 familjer i vallmosläktet. Hybrider, korsningar, finns det tusentals av. De flesta fröfirmor har många olika sorter, i färger från bleka pasteller till mörkt röda, nästan svarta, blommor. En del är bara ett par decimeter höga, andra med en blomstängel som höjer sig gott och väl en meter över marken.
Vallmo går inte bara att köpa i fröpåsar. Det finns många sorter som säljs som plantor i trädgårdsbutikernas perenna sortiment.
I år kommer de butiker som hör till Trädgårdsringen att sälja en ny vallmo som planta. Den heter Papaver “Pattys Plum”.
Den verkliga Patty heter egentligen Patricia Marrow och har en plantskola i Somerset i södra England. Hos henne kan man göra många fynd. Hon har hundratals ovanliga plantor i sortimentet. En del växter har hon planterat i landen, annat finns i krukor. Vill man ha något av det planterade sortimentet är det bara att peka så stövlar Patty ut och gräver upp de önskade växterna. En enda växt tittade jag förgäves efter vid mitt besök – Pattys Plum, hennes egen vallmo. Den var mrs Marrow så innerligt trött på att hon aldrig ville se den igen, svarade hon när jag frågade!
Myter om växtnamn
Det finns många växter som i sitt svenska namn kallas vallmo, utan att vara det. Det är knepigt värre. Den spännande boken “Växternas namn – vetenskapliga växtnamns etymologi” av Jens Corneliuson, Wahlström & Widstrand, är fylld av berättelser och myter om hur växter fått sina namn.
Vallmons latinska namn är papaver. Pap betyder blåsa, och en av berättelserna om namnet handlar om att det låter som om man spräcker en uppblåst papperspåse när man river sönder blommans blad. En annan förklaring är att blåsa beskriver det uppblåsta utseendet hos frökapseln. Ytterligare en annan berättelse utgår från Papa i betydelsen barnmat och myten beskriver hur man gav barn vallmons saft för att få dem att somna, det vill säga hålla tyst.
Carl von Linné bestämde ofta växternas släktskap genom att fösa samman blommor med likartat utseende i samma familj.
Den blå bergvallmon, Meconopsis, till exempel, ska inte räknas in i trängre familjekretsen. Mekon betyder vallmo på grekiska och opsis betyder utseende, vallmolik alltså.
Buskvallmo är inte heller någon äkta vallmo men tillhör släkten. I Jens Corneliusons bok framgår att det finns två arter av buskvallmo, den ena från Kalifornien, den andra från nordvästra Mexico. Sitt vetenskapliga namn, Romneya, har den efter en irländsk astronom, Thomas Romney Robinson som levde 1792–1882.
Spännande historia
I den litterära jakten på vallmon hittar vi ännu en släkting – Hunnemannia fumariifolia Sunlite är det långa vetenskapliga namnet. På ärans och hjältarnas språk heter den kort och gott guldvallmo. Den blommar från juli till september med gula blommor på 40 cm långa stänglar. Namnet då? Jo, här döljer sig en spännande historia. John Hunneman (1760–1839) var bokhandlare i London. Han kunde inte leva enbart på bokförsäljningen, så han började sälja torkade växter från nyupptäckta länder och även levande växter när sådana gick att få tag i. Guldvallmons andra namn betyder jordröksbladig. Fumare betyder rök och kan också avse växtens blad, som har en färg som sedd genom rökdimmor.
Även den lilla sömntutan är en vallmosläkting. Den söta sommarblomman som slår ihop sina kronblad till kvällen eller när solen gömmer sig har det tungvrickande namnet Eschscholzia californica efter en professor i zoologi. Johann Friedrich von Eschscholz var skeppsläkare på två seglingar på 1800-talet för att hitta nordostpassagen.
Så märkliga saker kan man lära sig i jakten på en blommas släkt och vänner. Men om detta behöver man inte bry sig när man ser en vacker vallmo. Det räcker att njuta av skönheten i dess frasande sidenkjol.
Så får du vallmon att trivas
Vallmon ger karaktär åt rabatten. Kronbladen är ofta skrynkliga och ser ut att vara gjorda av tunt siden eller rispapper. Frökapslarna däremot ser ofta rejält robusta ut. De olika sorterna vill ha det på lite olika vis för att trivas.
Blå bergvallmo
Meconopsis betonicifolia, 60–100 cm.
Blå bergvallmo, har som namnet antyder, en himmelsblå blomma med gula ståndare. Blommar i juni-juli. Den är lite kräsen, vill ha det fuktigt på sommaren och torrt på vintern och stå i lätt skugga. Jorden bör vara näringsrik och fuktighetshållande och framför allt väldränerad. På vintern måste plantorna täckas med höstlöv eller annat torrt täckmaterial. Första året efter plantering måste man vara burdus och skära bort blomstängeln, eller åtminstone se till att ta bort den innan blomman går i frö. Nästa år och fortsättningsvis får bergvallmon både blomma och fröa av sig. Första året kan det ta död på plantan.
Engelsk vallmo
Meconopsis cambrica, 40 cm.
Blommar från juni till september med gula blommor. Trivs i både sol och skugga. Jorden ska vara näringsrik och fuktighetshållande. Används i rabatter och lätt förvildade delar av trädgården. Frösår sig rikligt.
Sibirisk vallmo,
Papaver croceum, 25–40 cm.
Blommorna finns i gult, vitt, orange och olika röda nyanser från maj till september. Sibirisk vallmo räknas som tvåårig, men då den frösår sig flitigt brukar den finnas länge i trädgården. Till skillnad från andra perenner, behöver man sällan dela plantorna, eftersom varje planta inte är så långlivad. Inga speciella krav på jord, men den trivs bäst i soligt läge med lite kalk i jorden.
Blommor på nätet
Vallmo finns att köpa som frö från de flesta fröfirmor. Det finns också många sorter att skaffa som färdiga plantor i trädgårdsbutiker och handelsträdgårdar.
Via Internet hittar du också många ställen att beställa frö och plantor från.
Här får du några förslag: Impecta Handels, 640 25 Julita, www.impecta.se
Rara växter, Box 11083, 100 61 Stockholm, www.raravaxter.com
Av: Kaijsa Eiworth