Häng med på skördefest!

Nyskördade rotfrukter, jättelika pumpor, lök och kryddörter ligger i frestande travar. Skördefesten i Skillebyholm är en fröjd för ögat. Dessutom är allt odlat på naturens villkor.

Häng med på skördefest!
Foto: Ann Lindberg
Häng med på skördefest!
Foto: Ann Lindberg

Vi kommer tidigt på morgonen. Dimmorna lättar svajande från gräset och de första värmande solstrålarna letar sig fram i den vackra ekparken runt godset Skillebyholm utanför Järna i Södermanland. Denna septembersöndag är det dags för den årliga skördefesten, dit besökare kommer miltals ifrån för att titta, handla, äta och bara njuta. Mellan den ståtliga vita mangårdsbyggnaden och växthusen fylls stånden på med travar av morötter, rödbetor, mangold, squash, lök, bönor, sallad, kryddväxter och mycket annat.
– Här odlar vi omkring trettio sorters grönsaker och dessutom kryddväxter och blommor, berättar trädgårdsmästare Martin Fellqvist.
Framåt förmiddagen ringlar köerna långa till den vegetariska buffén och det dignande kakbordet mitt i parken. Många passar på att plocka en härlig höstbukett med snittblommor i flammande färger. Andra går runt och tittar i den stillsamma örtagården bakom växthusen, där aromen från rosmarin, mynta, salvia och timjan blandar sig med doften av solvarm jord i gångarna.

Till det yttre ser grönsakerna på Skillebyholm ut som grönsaker gör mest, lite större kanske. Men ändå skiljer de sig mycket från snabbköpets bleka tomater och inplastade gurkor. Här finns inte minsta spår av handelsgödsel eller besprutningsmedel. Allt är biodynamiskt odlat.
– Det innebär att vi har skapat ett eget litet kretslopp på all odlingsmark här, säger Martin Fellqvist. Allt vi planterar får ett tillskott av biodynamisk kompost och all såjord gör vi själva på löv från parken. Det blir en bra mull med mycket näring.

Skillebyholms gård byggdes på 20-talet av en förmögen stockholmsfamilj. Efter den glansfulla tiden som ståndsmässigt sommarställe, fungerade godset under många år som hem för vanartiga pojkar, tills en antroposofisk stiftelse tog över i mitten på 70-talet. Då var trädgården helt förfallen och igenvuxen. Efter ett stort röjningsarbete och upprustning, kunde verksamheten som kursgård med inriktning på biodynamisk odling komma igång.
Under tre år får eleverna studera bland annat geologi, kemi, ekologi, botanik, landskapsvård och odlingsteknik. Men också sådant som människans utvecklingspsykologi och färglära står på programmet för att skapa en förståelse för de levande sammanhang som är grunden för våra liv.
På Skillebyholm finns inte bara trädgård och örtagård som används i undervisningen utan också mjölkkor, får, höns och gäss. En del av gårdens produkter säljs i gårdsbutiken bredvid växthusen i parken och så förstås på den traditionella höstfesten, som äger rum varje år den tredje söndagen i september.

1. På höstens skördefest kan besökarna frossa i nyskördade grönsaker som ligger varsamt upptravade.
2. Pumpor till prydnad och pumpor att äta. Det finns många olika sorter, goda att äta är bland andra den medelstora Hokkaido och den vita spagettipumpan.
3. Röd solhatt är kanske mest känd för sin förmåga att bota förkylningar, men är också fin i buketter med sin läckra kombination av djuporange och rosa.
4. Pumpor och en ovanligt välväxt squash kommer väl till pass hos den härliga skördeguden och skördegudinnan, som får symbolisera naturens växtkraft.

Bli naturvän – släng giftsprutan

Biodynamisk odling innebär att inga kemiska preparat används för att skydda växterna mot olika angrepp. Grundtanken är att om jorden är i balans, mår växterna bra och blir inte angripna. Men om det blir obalans i form av till exempel torka, för mycket regn eller för lite sol, finns alltid risk för mögel eller skadeinsekter. I stället för att ta till giftsprutan, kan det vara värt att testa några naturvänliga metoder:
·Insektsangrepp motas bäst genom att man plockar bort larver och ägg. En ordentlig vattning hjälper till att skölja rent växten.
·Nässelvatten stärker växtens motståndskraft: fyll en hink med avrepade nässlor, fyll på med kallt vatten, låt dra något dygn och vattna.
·Såpavatten är effektivt mot bladlöss och mindre larver. Blanda en matsked såpa med en halvliter vatten i en sprayflaska. Är angreppen svåra, tillsätt en matsked sprit. Duscha de angripna partierna.
·Damm i form av aska, algmjöl eller kalk skrämmer bort insekterna från till exempel kål och jordgubbar.
·Många insekter har ett bra luktsinne. Ett sätt att förvilla dem är att blanda in ringblomma och tagetes mellan grönsakerna. Den skarpa doften avskräcker.
·Är risken stor för insektsangrepp, ger fiberduk ett bra skydd tills faran är över. Täck över raderna ordentligt och förankra duken ordentligt för vinden.
·Bladmögel på potatis och tomater kan hejdas med kompostvatten: Lägg 1 deciliter färdig gödselkompost i 1 liter vatten. Låt stå ett par dagar, strila sedan över de angripna plantorna. (Källa Biodynamiska Föreningen)

Gör en egen biodynamisk kompost

Grundtanken bakom biodynamisk odling bygger på ett samspel mellan odlare, jord, växter och djur om man har sådana. Nyckelordet är jämvikt och för att få det måste trädgården ha en bra kompost. En enkel biodynamisk kompost gör man så här:
·Snickra en träram med ca 75 cm långa och 50 cm höga sidor. Gräv ut så att ramen kan ställas direkt på jorden.
·Grunda med lite gammal kompost. Lägg på ett decimetertjockt lager löv och gräsklipp. Töm över en hink köks-avfall – potatisskal, kaffesump, hushållspapper m.m. (inga citrusskal). Strö över ett tunt lager jord, gräs och löv.
·Fortsätt sedan att varva komposten i lager på lager. Strö gärna över tunt med vedaska, algmjöl och lite trädgårdskalk då och då.
·För att stimulera mikroorganismerna och aktivera jordens kraft, ska ett biodynamiskt kompostpreparat tillsättas. Det innehåller extrakt av brännässla, ekbark, maskros, kamomill, rölleka och valeriana. Det är viktigt att komposten hela tiden hålls fuktig, torkar den ut avstannar processen.
·Om komposten påbörjas på våren, är den färdig att använda på hösten. Det översta lagret som inte hunnit brytas ner får nu bilda botten för en ny kompost som blir klar till året därpå.
·Kompostpreparat finns att köpa bland annat hos Biodynamiska Föreningen i Skillebyholm, tel 08- 551 512 25.

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top