

En gammal fönsterfikus i ny dräkt kan man kalla Ficus elastica Belize. Den ser härligt fräsch ut med bladen kantade i vitt och rött, och bladnerven är riktigt röd. Den gröna fönsterfikusen kan, trots namnet, stå en bra bit in i rummet. Den är inte så ljuskrävande. F. Belize vill däremot, precis som de allra flesta växter med brokiga blad, stå lite ljusare. Ett öster- eller västerfönster är att föredra. Då bränns inte bladen, men får tillräckligt med ljus för att behålla sina fina bladfärger.
Brok-kaladium, Caladium Bicolor-gruppen, tillhör kallaväxterna. I Amazonas växer denna knölväxt vilt och olika sorter har olika nyanser av ofta starka färger på bladen. Kaladium vill ha varmt och ljust, men inte brännande sol. På sommaren ska den ha rikligt med vatten, men var snål med näringen så blir bladfärgerna vackra. Ge bladen en dusch då och då, kaladium vill ha hög luftfuktighet. Efter sommaren vissnar bladen ner. Ställ undan krukan och ge den inget vatten förrän i februari. Då är det dags för omplantering och gödselvattning. Vid omplanteringen kan det hända att knölarna blivit fler. Då kan du sära på knölarna och få fler plantor på det viset.
Bladbegoniorna blir bara mer och mer populära. Inomhus kan vi glädja oss åt brokbladiga former och färger. Begonian kommer från tropiska trakter och vill ha det varmt och skönt. Den vill inte utsättas för brännande sol, men försök ändå hitta en relativt ljus växtplats. Det finns så många spännande bladbegonior att det kan vara svårt att bara välja en. En som ger mig habegär är Begonia Benitochiba, en av många i Rex-gruppen. Du kan göra en djurpark med bland andra B. Boweri Tiger och snigelbegonia, B. Princess of Hanover.
Palettbladet, Solenostemon scutellarioides, är en tacksam växt. Den kan sås från frö eller förökas med sticklingar. Den trivs ute om sommaren, men går också bra att ha inomhus. Vartefter den växer är det bara att knipsa av stänglarna och göra nya sticklingar.
Genom att ständigt toppas, får den också ett kompakt och trevligt växtsätt. Palettbladen kan få alla upptänkliga färger – rosa, rött, purpur, svart, grönt, lime – och de mest spännande kombinationer.
1. Begonia ’Benitochiba’
2. Ficus elastica
3. Bromeliaceae
4. Bromelia chryptanthus
5. Caladium-hybrid
Drottningens juvelsmycke, en bromelia med blad i skiftande gröna och vita nyanser, och i mitten en rosett med skarpt röda blad, blir ett smycke även i minsta koja. Det finns många olika ananasväxter. En är Bromelia chryptanthus, med veckade blad som är färgade i rosa, vitt och grönt och ger ett annorlunda intryck. Bromelior vill få vatten mitt i bladrosetten, men kolla också att det inte blir för torrt kring rötterna. Använd helst avkalkat vatten. Om din bromelia blommar, dör rosetten. Strax skjuter det ut nya små bebisrosetter vid sidan. Skär av dem och sätt i ny kruka så håller du liv i växten även sedan den blommande delen dött.
Kanske vill du ha några olika sorters dracenor, eller en Zantedeschia, kallaväxt, med spännande blad och märkliga blommor. De finns i alla regnbågens färger.
Vilka växter du än väljer hjälper de till att förbättra din inomhusluft. De både höjer luftfuktigheten i torra lägenheter och äter formaldehyd och andra gifter i vår omgivning.
Lästips
Krukväxter. Över 500 växter för vackra fönster
Lena Månsson, ICA bokförlag
Krukväxter från jordens alla hörn
Av Susanna Rosén och Anna Skoog
Albert Bonniers Förlag
Stora krukväxtboken
Redaktör: Carin Swartström
ICA bokförlag
Av: Kaijsa Eiworth