I väntan på våren

Världens vackraste blommor är kanske de man möter utanför knuten en gråkall senvinterdag. Här tipsar vi om buskar som blommar tidigt på våren. Plantera dem nu i höst!

I väntan på våren
Foto: Bertil K Johanson
I väntan på våren
Foto: Bertil K Johanson
I väntan på våren
Foto: Bertil K Johanson
I väntan på våren
Foto: Bertil K Johanson

Förmodligen skulle några av de här buskarna få ganska liten uppmärksamhet om de blommade mitt i försommarens enorma flor. Men när blommorna utvecklas från kala grenar i en tid av grådis och snöglopp är saken en annan. Då är de betagande vackra och deras dofter de ljuvligaste man kan tänka sig. Man blir alldeles förundrad över att se något så levande och färgrikt när allt annat växande sover vintersömn.
Hösten är en utmärkt planteringstid för de här tidigblommande buskarna. Det går bra att plantera ända fram tills tjälen sätter stopp. Plantera helst buskarna där du passerar ofta och där du kommer dem riktigt nära. Det är de värda. När buskarna vuxit till sig får du inte missa att plocka in en och annan blommande kvist. I stugvärmen blir blommornas doft mycket mer påtaglig än ute i kylan. Prova också att driva kvistar i extra tidig blom inomhus.

Körsbärskornell (Cornus mas)
När körsbärskornellen blommar är hela busken som en lätt, gul sky. De enskilda blommorna är små, men de sitter många tillsammans och bildar då rundade blomställningar. Körsbärskornellen blommar mycket tidigt på våren, långt innan bladen visar sig. Om vädret är gynnsamt under blomningen, så att pollineringen går som den ska, får busken så småningom avlånga frukter. De blir mörkröda på hösten och är ätbara men aningen sura.
En körsbärskornell blir med tiden stor, 4–6 meter hög. Den kan också formas till ett litet träd.
Bladverket får fin brunröd höstfärg.
Körsbärskornell är lättodlad och anspråkslös, och dessutom vindtålig. Blomningen blir bäst i full sol men lätt skugga en del av dagen kan också gå bra.
När det gäller jorden är det enda kravet att den ska vara väldränerad. Härdigheten räcker för zon I–IV.
Körsbärskornell kan gärna användas som häck. Buskarna blommar hyfsat även om de klipps. Friväxande exemplar kräver sällan beskärning.
Förutom den rena arten finns det namnsorter som i något avseende skiljer sig från den vanliga körsbärskornellen, till exempel gulbladiga och brokbladiga former.

Trollhassel (Hamamelis)
Trollhasseln är en av de mycket tidigt blommade buskarna. Redan i februari–mars sprängs blomknopparna. De har ett ovanligt utseende med långa, smala kronblad som hos de flesta sorter är mer eller mindre krulliga. Blomfärgen är ibland gulröd men oftast gul, nyansen varierar mellan sorterna.
Trollhasselns blommor tål både snö och kyla. Ibland får de små vita mössor av snö. Det är ganska klädsamt och inte alls störande för blommorna.
Blomdoften är mild och fin. En del sorter doftar mer, andra mindre. Till de som doftar mest hör kinesisk trollhassel, Hamamelis mollis. Det är en relativt liten trollhassel, 1–2 meter hög, som är härdig i zon I–II. Blommorna är stora och guldgula.
Sorten Pallida har också en ljuvlig doft. Den anses av en del vara en kinesisk trollhassel, av andra en hybridtrollhassel. Pallida bildar en kraftig buske som blir 1,5–2,5 meter hög. Blommorna är stora och svavelgula. Zon I–III.
I trädgårdsbutikerna finns även olika sorter av japansk trollhassel, Hamamelis japonica, och hybridtrollhassel, Hamamelis x intermedia. Sorterna varierar i blomfärg, tidighet och härdighet.
Trollhassel växer upprätt och de äggformade bladen får lysande höstfärger.
Buskarna bör planteras skyddat från hårda vindar, gärna i halvskugga. Jorden bör vara väldränerad, humusrik och inte bli alltför torr sommartid. Trollhassel är en bra växt för torvpartiet.

Forsythia (Forsythia)
Forsythian lyser som solar i trädgårdarna under våren. Redan i mars börjar vissa sorter blomma om de står i gynnsamma lägen. Andra blommar inte förrän i maj. Genom att plantera några olika sorter kan man alltså försäkra sig om riktigt långvarig forsythiablomning.
Först av alla blommar manchurisk forsythia, Forsythia mandshurica E. Det är en stramt upprättväxande buske som blir endast 1–1,5 meter hög. Blomknopparna är mörka och härdigare än på någon annan forsythia. Blommorna är varmt gula. Bladen får vackra höstfärger i gulorange och rostrött. Undvik att plantera manchurisk forsythia i alltför varma lägen. Där kan blomningen drivas fram extra tidigt vilket innebär ökad risk för vårfrostskador på busken. Zon I–V.
Citrongul i färgen och mycket rikblommande är hybridforsythian, Forsythia x intermedia, med sortnamnet Freja E. Busken blir cirka 2 meter hög och blommar länge. Zon I–III.
Kanadaforsythia, F. europaea x ovata Northern Gold får guldgula blommor på sina gulbruna grenar. Det här är en både vacker och härdig sort. Knopparna tål mycket sträng kyla. Bladverket är gulgrönt. Beroende på växtplats blir busken 1,3–2,5 meter. Zon I–IV(V).
Forsythia blommar bäst i full sol. Jorden bör vara mull- och näringsrik samt väldränerad. På äldre buskar är det bra att gallra bort någon av de äldsta grenarna varje år. Då blir buskarna vackrare och mer blomrika. Beskär direkt efter blomningen.

Tibast (Daphne mezereum)
Tibast är visserligen giftig, men så tjusig att man gärna odlar den ändå. Tidigt på våren fylls hela grenarna med starkt väldoftande, rödvioletta blommor. Det kan vara i mars, april eller maj beroende på växtplats.
Busken är liten, den blir knappast mer än meterhög. Under sommaren mognar de vackra, orangeröda bären. De är giftiga precis som resten av tibastplantan.
Det här är ingen bra växt för barnmiljöer, bären kan vara frestande att stoppa i munnen. Men det troligaste är att de snabbt kommer ut igen eftersom de smakar otäckt och starkt. Slinker bären ändå ner orsakar de kräkningar.
Man kan stöta på tibast vildväxande. Det är en mycket härdig växt, till och med zon VII går bra. Lika härdig är sorten Rubra som har lite större, mörkare rödvioletta blommor än den rena arten. Alba är en vacker vitblommande sort som är härdig till och med zon V.
Soligt läge är bäst för tibasten. Idealjorden är mull- och gärna kalkrik med god tillgång till fukt.
I plantskolorna finns också flera andra arter av tibast som är värda att stifta närmare bekantskap med. Balkantibast och rosentibast till exempel.

Hybridkejsarolvon (Viburnum x bodnantense Dawn)
När vintern är mild kan man få njuta av hybridkejsarolvonets blomning och fina doft redan vid jultid. En alldeles makalös upplevelse, men den förutsätter en varm och skyddad växtplats. Sedan kan busken dessutom hålla på att blomma, mer eller mindre oavbrutet, ända till våren. I mindre gynnsamma lägen börjar knopparna slå ut under senvintern eller tidig vår.
Hos sorten Dawn sitter de mörkrosa blomknopparna i täta klasar. När blommorna slår ut övergår färgen efterhand till ljusrosa. Busken är bred, upprättväxande och blir 2–3 meter hög. De nyutsprungna bladen är bronsfärgade, senare övergår bladverket i mörkgrönt.
Hybridkejsarolvon kan växa i allt från sol till skugga. Ska blomningen bli riktigt tidig behövs ett skyddat läge. Näringsrik, väldränerad jord är bäst. Zon I–III.

Av: Berit Haggren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top