Vinterns lysande stjärnor

Med sina stora stjärnor ger den både julstämning och färg i vintermörkret. Undra på att vi faller för julstjärnan!

Vinterns lysande stjärnor
Winter Rose.
Foto: Tommy Durath, Kaisa Eiworth
Vinterns lysande stjärnor
Julstjärnor som snittblomma.
Foto:

Julstjärnan har en kort men intensiv säsong från mitten av november till slutet på december. Varje år köper vi svenskar ungefär nio miljoner julstjärnor under den tiden. Drygt en per invånare alltså. Inga andra julblommor har en sådan strykande åtgång. Men så är också julstjärnan fantastiskt variationsrik, både i form och färg. Det finns små ministjärnor i pyttesmå krukor, lite större som passar i fönsterkarmen och riktigt stora med flera stjärnor. Dessutom kan man ibland få tag på uppstammade små träd.

Stjärnor i alla färger

Stjärnorna kan vara vita, krämfärgade, rosa, aprikos eller röda i olika nyanser. En del sorter har stänk eller strimmor i avvikande färg på högbladen. Den helt nya Sonora White Glitter har till exempel vita stänk på röd botten.
Blå och gröna julstjärnor förekommer också, ibland med silverskimmer. De har dock fått sina kulörer med hjälp av sprayfärg.

Varje år kommer flera nya sorter. För den oinvigde är de ofta svåra att skilja från gamla sorter, men en och annan avviker. En sådan är nyheten Jester. Färgen är klassiskt röd, men annars ser den inte riktigt ut som en julstjärna. De mörkgröna, kraftiga bladen är ganska smala och lätt uppåtstående. Även högbladen strävar uppåt. Tillsammans bildar de något som ser ut ungefär som en väl utslagen tulpan. Stjärnan kan också liknas vid en gycklarhatt, det är därför sorten fått namnet Jester som är det engelska ordet för gycklare.

Extravagant stjärna

Det här är en mycket tålig och hållbar julstjärna. Med sina lite tjockare blad kräver Jester inte lika jämn vattning som julstjärnor i allmänhet, den tål att bli torr. Mycket speciell är också Winter Rose, som funnits något år. Det är en rolig och lite extravagant julstjärna med dubbla, krusiga högblad. Hela stjärnan har en rund och bullig form. Lite av en spritsad gräddbakelse i rött. Hittar du den i butiken är den inte att ta fel på. Bara Winter Rose har den här stilen. De kraftiga och mörkgröna bladen är också aningen krusiga och böjer sig lätt nedåt. Precis som Jester är Winter Rose ovanligt hållbar och torktålig.

Dra dig inte för att kapa stjälken på julstjärnan och använda den som snittblomma. Då får du nya möjligheter till spännande jularrangemang. Det är inte ovanligt att den klarar sig bra i två veckor. En enda stjärna i en hög, smal vas ger ett helt annat intryck än en ensam stjärna i kruka. Några stjärnor som flyter runt bland värmeljus i en vattenfylld skål blir en magnifik festdekoration. Självklart kan du använda julstjärnor i oasisarrangemang. När man skär av julstjärnan börjar den vita växtsaften rinna ut. För att stoppa flödet kan du doppa stjälken i vatten.

Spara blomman

En del har svårt att kasta ut julstjärnan med julen, om den fortfarande är fin. Och visst kan ett elegant exemplar sparas och så småningom utvecklas till en tämligen omfångsrik, grön växt. I sitt naturliga element är julstjärnan en buske och den kan bli fem meter hög, där den trivs. Det gör den framför allt i varma trakter som Mexico, på Kanarieöarna och på Madeira.

För att blomma igen kräver dock julstjärnan specialbehandling. Den måste få totalt mörker under 14 av dygnets timmar tills högbladen fått färg och blommorna börjat synas. Det kan ta mer än två månader. En liten lampa eller en gatlykta utanför fönstret räcker för att spoliera blombildningen. På dagarna vill den däremot ha så mycket ljus den kan få.

Av: Berit Haggren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top