
Foto:

1. Börja med att förstora ritningen till rätt skala. Klipp ut de olika delarna.
2. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till cirka 3 mm tjock platta. Använd rikligt med mjöl så att degen inte fastnar.
3. Placera mallen på den utkavlade pepparkaksdegen och skär ut delarna med hjälp av en bordskniv. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och skär därefter ut fönster och dörrar.
4. Grädda dem mitt i ugnen på 175 grader tills de blivit gyllenbruna, cirka 10 minuter. Ta ut delarna. Jämna till kanterna med en vass kniv och låt dem svalna.
5. Fyll en sprits, med liten öppning, med kristyr. Dekorera väggarna med kristyr och sätt fast karameller med hjälp av kristyren.
6. Smält socker till klistret. Låt stekpannan stå kvar på plattan men på svag värme. Lägg ut ett smörpapper på bänken bredvid spisen.
7. Börja med att doppa tornväggarnas kanter i klistret och sätt kanterna mot varandra så de bildar en kvadrat. Varje torn ska ha två väggar med fönster och två utan.
8. Montera ihop tornkronan med klister. Doppa tornets övre kant i klistret så det blir klister på toppen av alla fyra väggar. Fäst takkronan på toppen och låt svalna.
9. Montera fast alla fyra borgväggar mellan tornen.
Obs! Gräddning och montering bör göras av någon vuxen.
Av: Helena Norberg