Spara din amaryllis!

Glada julen är snart slut, så också amaryllisblomningen. Vill du spara löken och få den att blomma igen gör du så här.

Spara din amaryllis!
Foto:

Klipp bort den vissnade blomman (fröanlaget) men låt stängeln sitta kvar tills den vissnat. Ställ hela krukan på en ljus plats. Ställ den bakom en gardin om du tycker att den ser skräpig ut.

Sköt som en krukväxt

Det viktiga nu är att du sköter den som en krukväxt, så att löken kan samla ny näring till ännu en blomning. Det gör den genom sina blad. Vattna i krukkanten eller på fatet (i ytterkrukan) som dina andra krukväxter. Tillsätt en aning krukväxtnäring i vattnet varje gång. Det är bättre än att ge en större dos då och då.

Fortsätt med den här skötseln ända tills det blir frostfritt ute. Då vänjer du sakta plantan vid att vara ute. Ställ den skuggigt men skyddat från vind allt längre tider under dagen. Ta in den på natten den första tiden.

Ska stå skuggigt

När plantan vant sig vid utelivet kan du ställa undan krukan på en skuggig plats, till exempel bakom en buske, och låta den stå där under hela sommaren. Vid torka kan du behöva ge den en skvätt vatten och det är bra om den får lite krukväxtnäring några gånger. I augusti minskar du successivt på vattningen och låter den sakta vissna ned. Har den inte vissnat ned när risken för frost kommer, tar du in den och låter den vissna ned inomhus.

Därefter behöver den ungefär tre månaders vila för att förbereda sig för en ny blomning. Du kan glömma bort den helt i sin kruka eller som bar lök. Det spelar ingen roll hur löken vilar. Det kan vara i skåpet under diskbänken, i matkällaren eller garaget. Temperaturen spelar ingen större roll, men det är bra om den står mörkt.

Grön knopp är tecknet

När du ser en liten grön knopp i toppen är det dags att ta fram plantan, ge den en rejäl vattning och ställa den ljust. Du behöver bara plantera om den i ny jord ungefär vart tredje år. Vattna inte igen förrän blomstängeln kommit upp en bit. Men då behöver den kontinuerligt lite vatten för att inte stängeln ska stanna i växten. För mycket vatten ger dock en lång och ranglig stängel.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top