
Vem kan motstå denna den ljuvaste av alla krukväxter? Blåvingeklerodendron (Clerodendrum myricoides ‘Ugandense’) har fått ett verkligt passande svenskt namn, för den liknar alldeles en liten blåvingefjäril. Med den skillnaden att fjärilen oftast ses dansa ensam eller i par över ängens eller rabattens blommor, medan blåvingeklerodendron uppträder i flock eller snarare i rad utefter krukväxtens långa stänglar.
Ödesträd
Namnet klerodendron kommer från grekiskan och betyder egentligen ödesträd. Självaste blomsterkungen Linné döpte om den. Innan dess fanns en medicinsk viktig klerodendron som då hette Arbor fortunata (lycklig) och en giftig art som hette Arbor infortunata (olycklig).
Linné slog helt enkelt ihop de båda och så fick man lita till ödet om dekokten som gjordes av växten bringade död eller hälsa! Kanske säkrast att bara njuta av den via ögonen. Det mår man säkert bäst av. Blåvingeklerodendron utvecklar långa rankor, hur långa beror på hur stor kruka rötterna får att växa ut i. Upp till två meter är inte ovanligt att rankorna blir. Då behöver de förstås någon slags ställning att slingra runt.
Rikligt med vatten
Vanlig krukväxtjord passar bra. Näring under vår och sommar. En liten dos vid varje vattning trivs de flesta växter bättre med än en stor giva då och då. Vattna tämligen rikligt under växtsäsongen, men den får aldrig stå blöt. Minska vattningen under vintern. Växten trivs bra i vanlig inomhustemperatur, men vill gärna ha lite svalare under vintern, gärna 15 grader. Den ska stå så ljust som möjligt. Blåvingeklerodendron är en flerårig växt som, om den mår bra, kan blomma strängt taget året runt, men det kan också hända att den tappar blad under vintern.
Ta sticklingar
På vårvintern, när man planterar om växten i ny jord, kan man klippa ner den till det format man vill ha. Passa på att ta sticklingar. Ta 5–10 centimeter långa gröna toppsticklingar (den yttersta biten av en ranka), helst utan blommor eller knoppar. Ryck loss de båda nedersta bladen på sticklingen. Det är där de nya rötterna kommer. Sätt sticklingarna i ett glas vatten eller direkt i såjord i en kruka med en plastpåse över. Stick små lufthål i plasten med en nål.
Blåvingeklerodendron har flera släktingar som förekommer som krukväxter hos oss. Vanligast är brokklerodendron (C. thomasonde) med vita täckblad omkring röda blommor. Praktklerodendron (C.x speciosum) har granna mörkrosa täckblad till de röda blommorna. Slöjklerodendron (C. wallichii) får doftande vita klasar. Att de alla är släkt ser du på de friskt gröna och hjärtformade bladen.
Av: Gunnel Nilsdotter