





Har du ärvt en gammal fårskinnspäls i hopplös modell som du aldrig använder? Du kan göra något bättre av den. Bara skinnet fortfarande känns mjukt och starkt. Ett sprött och hårt skinnparti ska man undvika att använda, klipp bort det. Är hela pälsen stel och med papperskänsla är den bortom all räddning.
Har du ingen päls själv går det att hitta en lämplig i någon andrahandsaffär.
Sprätta och klipp
Börja med att riva ur alla gamla foder. Det är nästan det största jobbet. Gamla pälsar är välgjorda. En liten sprättare är ett bra instrument att ha till hands. Sprätta ur ärmarna och sprätta upp axelsömmarna.
Sedan kan du börja fundera på vad du vill göra av den stora oregelbundna skinnytan du har framför dig. Det går bra att lägga ut mönster på skinnets så kallade köttsida, den sida som inte har något hår. Rita upp mönstret med kulspetspenna. Ingen sömsmån behövs. Klipp eller skär strax innanför linjerna. Sy för hand med skinnål och ganska täta kaststygn. De håriga sidorna ska ligga mot varandra. Använd lite grövre sytråd av vilken sort som helst.
En päls i insvängd modell med midja räckte till en stor pläd, tre kuddar med filtat tyg på baksidan och några småsaker. Då finns det ändå småbitar kvar, kanske till en mössa, typ pillerburk, muddar på vantar eller andra kantningar.
Vi försökte också färga några fårskinnsbitar med ullfärg för hand. Det är inte att rekommendera. Bitarna blev som knaperstekt bacon och vred sig på samma sätt!
Så syr du soffpläden
Eftersom grundmaterialet var en insvängd päls, blev formen på det uppsprättade skinnet ganska svängt. Så vi vände på ryggstycket. Den breda nedre kanten fick bli upptill mot de smala framstyckena. Med lite kantputs blev bitarna till ett kantigt och någorlunda rakt stycke.
Visserligen blev det två långa sömmar att sy på det sättet, men det går förvånansvärt fort och är utmärkt att göra framför tv-n. Förresten, varför ska allting gå så fort? Om ärmhålen är djupa kan man behöva skarva i någon bit för att få kanten lite rakare, innan man syr de långa sidsömmarna igen.
Mellan tyget på baksidan och skinnet ligger ett mellanfoder av fluffig polyester. Det gör övergången mjuk mellan bomullstyget och det kraftiga skinnet. Mellanfodret syr du fast på baksidestyget, några raka sömmar rakt igenom båda lagren och med cirka 20 centimeters mellanrum. Lägg sedan ihop och nåla samman fram- och baksidan och smygsy ihop för hand.
Liten rultig pall
En rund mörkblå pall fick ett helt annat utseende i sin nya päls. Den blev nästan som en liten familjemedlem!
Rundeln är klippt ur mittpartiet på en ljus päls, där det fanns en mörk strimma infärgad, nästan som en liten svans.
Rita upp rundeln med penna och ett snöre som är lika långt som radien i cirkeln. Sätt en nål i skinnet i cirkelns mittpunkt och rita upp rundeln. Klipp ut rundeln. Klipp till en remsa med cirkelns ytterkant som längd. Mellan den raka kanten och rundeln lade vi in en remsa filtat tyg, cirka 2 1/2 centimeter bred. Klipp den gärna på skrådden om du har tyg så att det räcker.
Sy ihop alla lagren med filtremsan i mitten och ullsidorna mot varandra. Den raka kantremsans kortsidor syr du ihop sist.
Vill du att mössan ska sitta riktigt stramt och bra när du trängt på den, så fäst mössan på pallens undersida med häftklammer. Filtkanten kan man klippa i hack eller spetsar som dekoration.
Gästboken
Kanske en bra present? Vik ett stycke skinn runt en enkel, stadig pärm. Låt den gå runt till insidan minst fem centimeter. Sy av fickor på bokomslagets båda kortsidor, med ullsida mot ullsida och kaststygn.
Gör gärna en smal kantremsa till varje långsida också, så håller omslaget formen. Gör remsorna cirka tre centimeter breda. Klipp bort så mycket ull du kan och sy sedan på dem med omslagets ullsida mot remsans köttsida. Vänd remsan inåt och du får en snyggt rundad kant.
Klipp filtremsor att vira runt boken, både att knyta ihop och dekorera den med.
En råare variant av pläd
En liten kort rak pälsmodell, helt ren från foder, klippte vi av ungefär i höjd med ärmhålet. Väljer du att klippa högre upp kan det kanske behövas en liten skarvbit just i ärmhålets nederkant. Annars kan du bara klippa kanterna så att de blir lite mjukt rundade i svängarna och hela stycket ändå är oregelbundet i någon sorts rektangelform. Sätt tofsar i hörnen på en kort flätad snodd och pläden är färdig.
Härlig som slit-och-släng i bil, barnvagn, pulka, på en kall sten i svampskogen eller i favoritstolen på landet när det är kallt. Den håller så länge den håller och förmodligen något längre om du näster till med några stygn vid sömmar du klippt av i uppsprättning och kantputsning av stycket.
Nackkudde med knyt
Klipp till en skinnbit cirka 25 x 45 centimeter, skarva till ett stycke om det behövs. Krafsa upp luddet i skarven när du sytt en söm.
Skarvningar syns inte alls, bara om det är färgskiftningar i skinnet och det kan ge en extra bonuseffekt.
Klipp till en baksida av tyg, till exempel filtad ull, med samma mått som framsidan. Sy ihop delarna med den luddiga sidan mot tyget och efterstygn. Det kan man göra då det inte blir så tjockt med ett lager skinn och ett lager tyg. Använd skinnål. Spara en öppning för istoppskudde.
Lägg in remsor av skinn i sömmen på ena långsidan att knyta eller knäppa fast kudden med på den stol där den ska vara.
Prova så att remsorna blir tillräckligt långa. Annars får du skarva. Gör dem cirka 2–2 1/2 centimeter breda.
Stoppa kudden och sy igen med smygstygn.
Mjuka, gosiga kuddar
Den rektangulära kudden är cirka 45 x 35 centimeter stor och har baksida av filtat tyg. Kasta ihop delarna med ullsidan mot tyget. Spara en öppning.
Rita ett vackert hjärta på papper, cirka åtta centimeter högt, klipp ut och använd pappershjärtat som mall. Rita upp det mitt på kuddens skinnsida och klipp ut det. Använd sedan mallen och rita ett hjärta av filtat ulltyg. Kasta fast det på det utklippta hjärtats plats på kudden. Sy med ullsidan av skinnet mot tyget. Vänd kudden till rätsidan, stoppa i en innerkudde och sy igen öppningen med smygstygn.
Mall till hjärtkudden klipper man lättast i tidningspapper. Lägg ut mallen på fårskinnets köttsida och rita upp det. Klipp till det. Gör ett likadant hjärta av filtat ulltyg. Klipp en remsa cirka tre centimeter bred. Den ska följa med i sömmen mellan fram- och baksida och kant-i-kant med de andra delarna när du syr ihop fram- och baksida av hjärtat. Den utstickande delen av remsan inåt. Skinnets ullsida mot tyget.
Det gör ingenting om du behöver skarva remsan. Lägg bara skarvändarna tätt ihop. Spara en öppning för istoppsmaterialet. Vänd kudden. Klipp kantremsan i taggiga flikar som dekoration. Stoppa och sy igen kudden med smygstygn.
Servettringen – för en riktig fårskinnsälskare
Klipp en remsa cirka 2 centimeter bred och cirka tjugo centimeter lång. Sy en vacker knapp i ena änden och klipp ett knapphål i den andra. Servettringen är klar.
Av: Kerstin Alvestrand