Våreld med ny glöd

Våreld är en välbekant vän på fönsterbrädan. Men nu kommer en helt ny form, Calandiva. Med blommor som välfyllda, små rosor är den alldeles bedårande.

Våreld med ny glöd
Foto: Foto: Lars-Olof Hallberg
Våreld med ny glöd
Foto:
Våreld med ny glöd
Foto:

Ibland är växterna själva de bästa växtförädlarna. Helt spontant och utan mänsklig inblandning kan det dyka upp enstaka skott eller hela plantor som ser annorlunda ut än den moderplanta som är växtens ursprung.
Så var det med vårelden Calandiva. Den hittades på ett växthusbord i en skånsk handelsträdgård för snart fyra år sedan. Då hade man aldrig tidigare sett en våreld med fyllda blommor. Men endast turen räddade fyndet från att multna i komposten.

Fem nya färger

Det var i familjen Svegins odling i Tågerup upptäckten gjordes. Där odlas våreld, Kalanchoë, året om. När leveransklara krukväxter packas i kartonger sorterar man samtidigt bort de plantor som inte uppfyller kvalitetskraven. På Tågerups trädgård har man som rutin att lägga kasserade växter ner på växthusborden.
En sommardag 1999 fanns där en planta som bara stod i knopp när de andra på samma bord var färdiga att säljas. Dessutom såg knopparna lite konstiga ut. Därför lades plantan ner i väntan på städpatrullen. Men innan städningen blev av passerade Wivian Svegin genom växthuset för att hämta några våreldsplantor för eget bruk. Den som låg ner var visserligen knoppig men annars fräsch och fin så den fick en ny chans i familjen Svegins uterum.
När knopparna började utvecklas fick maken Sten-Ove syn på blommorna som inte liknade något annat i Kalanchoë-väg. De var alldeles fyllda. Han kontaktade det holländska förädlingsföretag som sålt sticklingarna till Tågerups trädgård. Där blev man eld och lågor. En fylld våreld hade aldrig tidigare funnits, eller åtminstone inte observerats. Från Tågerup skickade man så sticklingar tillbaka till Holland. Där lyckades de i rask takt få fram fylld våreld i fem färger.

Kommer i april

Visst tog det några år men när det gäller växtförädling handlar det ofta om helt andra tidsperspektiv. Tursamt nog visade sig den eller de gener som bär dubbelblommigheten vara dominanta och därmed lätta att föra vidare i förädlingsarbetet. Så småningom fick den fyllda formen av våreld namnet Calandiva, och nu är det dags för denna stjärna att möta sin publik.
Under april är det premiär i butikerna. Calandivan kommer dock knappast att finnas överallt på en gång, eftersom sticklingsproduktionen än så länge är begränsad.
Ursprungssorten, den som dök upp i Tågerup, heter Calandiva Purple och har lila blommor. Det finns också Calandiva Pink, White, Orange och en tvåfärgad sort som kallas White-Pink. Fler färger är att vänta redan till nästa år.

Nya knoppar efterhand

Calandiva har en fantastiskt lång blomningstid, till och med längre än vanlig våreld. Särskilt den vitblommande formen utmärker sig genom att utveckla nya knoppar efterhand.
Ett ljust öster- eller västerfönster är perfekt för Calandivan, men den klarar sig faktiskt nästan lika bra på ett bord inne i rummet. Blomningstiden blir lika lång oavsett placering, men det man riskerar vid dålig ljustillgång är att blommorna bleknar i färgen. Det märks mest på lila och rosa blommor. Låt jorden torka upp mellan vattningarna, men vattna sedan så att den blir helt genomfuktad.

Av: Berit Haggren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top