Bersån – trädgårdens hemliga rum

För stilla stunder och glada fester - plantera en berså!

Bersån - trädgårdens hemliga rum
Foto: Foto: Christina Högardh

En berså är det ljuvligaste rum man kan tänka sig. Med grönskan som väggar och himlen som tak är det en plats för avskildhet och egna tankar, men också för möten med nära och kära.
I bersån är man skyddad mot insyn och vind. När sommarsolen känns alltför het är bersån en tillflyktsort med sin friska, svalkande skugga. Under långa, varma kvällar har den en förmåga att föda och ge näring åt förtroliga samtal.
Bersån kan göras stor eller liten beroende på utrymme och vad man har tänkt använda den till. En berså för barnen att leka i behöver bara vara 1,5 meter i diameter invändigt. Ska du få plats med bord och sittplatser för hela familjen bör måttet i stället vara runt 3 meter, kanske mer om ni är många. Men finessen med en berså är att det är ett litet intimt rum, så tänk dig för innan du gör den alltför stor.

Välj en vacker vy

En berså kan vara blommande och vidlyftig, men den kan också vara strikt och smal som en vältuktad avenboksberså. Syrenbersån är klassisk och att vara helt omgiven av dess doftande blommor är en sällsam upplevelse. Men även lind, alm, bok och oxel är traditionella bersåväxter. Lämpliga till berså är de växter vi använder till häckar, såväl klippta som friväxande.
Välj bersåns placering med omsorg. Helst ska man aldrig tröttna på den vy som ramas in av bersåns öppning. Finns inte berg, fält eller vatten inom synhåll kan några älsklingsväxter, planterade i marken eller i krukor, bilda blickfång. Öppningens placering avgör i vilken mån och vid vilken tid solen når in i bersån.
Bersåer var vanliga i svenska trädgårdar under slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet. Först anlades de i parker och de mer förmögna familjernas trädgårdar. Senare även på bondgårdar och vid enklare hem. Ofta låg bersån i något av trädgårdens hörn eller mitt emot husets ingång. Inte sällan låg den i skuggan under stora träd. Men på 1930-talet, funktionalismens tidevarv, blåste nya vindar genom trädgårdarna. Öppna ytor ansågs viktigare än lummiga bersåer. Solens tillträde prioriterades högre än små gröna rums gemytlighet.
I dag anar vi en bersåns renässans. De finns på nytt på landskapsarkitekters och trädgårdsdesigners ritningar. I en tid när utbrändhet blivit folksjukdom är stilla stunder i grönskan kanske precis vad vi behöver.

Av: Berit Haggren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top